The James Bond theme


Huvudtemat i filmerna om James Bond ända sedan Agent 007 med rätt att döda. Trots att två domar har fastslagit att låten skrevs av Monty Norman har kompositören John Barry vittnat flera gånger om att det egentligen var han som låg bakom den. Dock är det ingen som har nekat till att det var Barry som orkestrerade den för Agent 007 med rätt att döda.

Norman beskriver den distinkta rytmen i de första takterna som "Dum de-de-dum dum, dum dum dum, dum de-de dum dum, dum dum dum" och påstår att han blev inspirerad av sången Good sign bad sign som sjöngs av några indiska rollfigurer i musikalen A house for Mr Biswas, som han själv skrivit baserad på en roman av V. S. Naipaul och som utspelar sig i Trinidad. Han framför sången i dokumentären Inside Dr. No (som finns på DVD-versionen av Agent 007 med rätt att döda), och melodin är identisk med det som blev James Bond-temat.

Det gitarriff som hörs i originalinspelningen spelades av Vic Flick, som senare skulle spela gitarr på originalversionen av temat till TV-serien The prisoner.

Många andra har senare orkestrerat om temat, bl a Ken Thorne för The Beatles film Help!, Eric Serra för Goldeneye, Moby för Tomorrow never dies och Paul Oakenfold för Die another day.

På soundtrackalbumet Dr No finns ett andra stycke som heter The James Bond theme av Monty Norman. Det skrevs innan det mer berömda verket och är en bluesmelodi. Dessutom finns den i en snabbare version, Twisting with James, som antagligen är den mest berömda av de Bond-låtar som aldrig använts i en Bond-film.

– se även James Bond - titellåtar 1962-2008 »
Källa: Wikipedia