Wozzeck

Tonsättare: Alban Berg.
Libretto/text: Alban Berg efter Georg Büchners skådespel Woyzeck
Undertitel/nr: opera i tre akter (femton scener).
Uruppförande: 14 december 1925 på Staatsoper i Berlin.
Personer: Wozzeck (baryton och talröst)
Tamburmajoren (tenor)
Andres (tenor och talröst)
Kaptenen (tenor)
Doktorn (bas)
Förste gesällen (baryton och talröst)
Andre gesällen (baryton)
Idioten (tenor)
Marie (sopran)
Margret (alt)
Maries son (sångröst)
hantverkare och soldater, däribland en soldat (tenor)
flickor och skökor, barn (kör)
Tid och plats: en tysk småstad, ca 1820.

opera av Alban Berg, fullbordad 1921, uppförd i Berlin 1925. Libretto av tonsättaren; Wozzek är en förföljd och vankelmodig menig soldat. Pjäsen, som operan bygger på, är skriven av Georg Büchner (1836). En annan opera med samma ämne av M. Gurlitt kom 1926.
PM75


Handling/innehåll:
Akt I.
Scen 1.
I kaptenens rum. Morgon. Kaptenen rakas av Wozzeck, en fattig soldat. Kaptenen vill småprata med honom. Han filosofer och talar om vädret. Men förgäves. Wozzeck svarar endast med "Javisst, kapten". Men när kaptenen börjar prata om moral och om Wozzecks barn, som är fött utom äktenskapet, upphör soldatens fåordighet och han svarar att de fattiga inte har någon möjlighet att handla moraliskt: "Kaptenen förstår, pengar, pengar (...) Vi fattiga! Jag tror att vi, om vi kom till himmelen, skulle få hjälpa åskan!" Kaptenen är förvånad.

Scen 2. På de öppna fälten utanför staden. Wozzeck och hans kamrat Andres samlar ved. Wozzeck ser olycksbådande scener.

Scen 3. I Maries lilla rum. Kväll. Militärorkestern marscherar förbi på gatan. Marie vinkar åt tamburmajoren, något som hånfullt kommenteras av grannfrun. Wozzeck söker snart upp Marie och deras gemensamma barn, men talar inte om kärlek, utan bara om sina dystra föraningar.

Scen 4. I doktorns arbetsrum. Wozzeck har för att tjäna några få groschen ställt sig till doktorns förfogande för medicinska experiment. I flera månader har han enbart ätit bönor. Han talar om sina syner. Därmed är det för doktorn bevisat, att den ensidiga kosten har framkallat en sinnesrubbning. Genom detta rön hoppas doktorn bli ryktbar och odödlig.

Scen 5. Gatan utanför Maries lägenhet. Kväll. Marie ger efter. Hon kan inte längre motstå den ståtlige tamburmajoren.

Akt II.
Scen 1. I Maries rum. Morgon. Marie gläds åt sin ungdom och skönhet och speglar sig. Tamburmajoren har gett henne ett par örhängen. Wozzeck överraskar henne och anar sanningen, men lägger band på sig. Han ger Marie pengar och skyndar därifrån.

Scen 2. På gatan. Ljusan dag. Kaptenen plågar doktorn med sin filosofi. Denne hämnas genom att förutsäga att kaptenen kommer att drabbas av ett slaganfall. När de möter Wozzeck, låter båda sina aggressioner gå ut över honom. De anspelar på kärkelsaffären mellan Marie och tamburmajoren. Wozzeck blir djupt sårad och förtvivlad.

Scen 3. Utanför Maries rum. Dag. Wozzeck ställer Marie till svars. Hon förnekar allt.

Scen 4. Trädgården utanför ett värdshus. Kväll. Soldater, hantverkare, kvinnor och flickor roar sig med dans. Bland dem befinner sig Marie och tamburmajoren. Wozzeck ser det dansande paret. En idiot förutspår ett blodsdåd.

Scen 5. Kasernen. Natt. Wozzeck kan inte sova. Han ber om att inte inledas i frestelse. Den hemvändande tamburmajoren skryter om sin nya erövring. Wozzeck angriper tamburmajoren, men förlorar kampen.

Akt III.
Scen 1. Åter i Maries rum. Natt. Marie ångrar sig djupt. Hon söker tröst i Bibeln.

Scen 2. En skogsstig vid en damm. Natt. Wozzeck och Marie är på väg till staden. Wozzeck sticker ned sin älskade med en kniv.

Scen 3. På värdshuset. Natt. Wozzeck försöker glömma mordet, dansar och roar sig med Margret. Hon ser blodfläckarna på hans kläder. Wozzecks förklaringar är inte övertygande – han flyr.

Scen 4. En skogsstig vid en damm. Wozzeck vill göra sig av med kniven på djupt vatten. Han vadar allt längre ut i vattnet och drunknar. Doktorn och kaptenen promenerar förbi och hör underliga ljud, men gör inget. Doktorn konstaterar bara att någon håller på att drunkna.

Scen 5. Utanför Maries dörr. Morgon. Barn som leker. Man har funnit den döda Marie. Alla springer därifrån för att beskåda liket. Kvar blir Maries och Wozzecks barn, som nu är föräldralöst, men som ännu inte förstår något utan glatt rider på sin käpphäst.


.
Länkar: Wozzeck
Länkar redigerade 2015-05-29
.
Wozzeck i IMDb Wozzeck i engelska Wikipedia Wozzeck i svenska Wikipedia Wozzeck på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975