Wilhelm Tell

Tonsättare: Gioacchino Rossini.
Libretto/text: Victor-Joseph Étienne de Jouy och Hippolyte Louis Florent Bis efter Friedrich von Schillers skådespel Wilhelm Tell (1804) och Jean Pierre Claris de Florians berättelse Guillaume Tell ou La Suisse libre.
Originaltitel: Guillaume Tell.
Undertitel/nr: opéra i fyra akter.
Uruppförande: 3 augusti 1829 på Grand Opèra i Paris.
Personer: Guillaume/Wilhelm Tell, schweizisk sammansvuren (baryton)
Arnold Melchthal, schweizisk sammansvuren (tenor)
Walter/Walther Fürst, schweizisk sammansvuren (tenor)
Melchthal, Arnolds far (bas)
Jemmy, Tells son (sopran)
Giesler/Gessler, kejserlig riksfogde i kantonerna Schwyz och Uri (bas)
Rodolphe/Rudolf, anförare för Geslers bågskyttar (tenor)
Ruodi, fiskare (tenor)
Leuthold, herde (bas)
Mathilde, habsburgsk prinsessa (sopran)
Hedwige(Hedwig, Tells hustru (mezzosopran)
En jägare (bas)
hovfolk, härolder, pager, soldater, Geslers vakter, jägare, lantfolk, folk (kör)
Tid och plats: Kantonen Uri i Schweiz, 1200-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
En bröllopsfest i den schweiziska byn Bürglen överskuggas av de habsburgska härskarnas tyrrani. Guillaume Tell försöker förgäves vinna Arnold Melchthal för frihetskampen. Men denne älskar den habsburgska prinsessan Mathilde och försöker förbli lojal mot den främmande makten. Herden Leuthold har i självförsvar dödat en österriksisk soldat och är på flykt undan soldaterna. Eftersom fiskaren inte vill frakta över Leuthold till sjöns motsatta strand på grund av ett annalkande oväder, erbjuder sig Tell att göra det istället. Ingen förråder Tell för Geslers män, som därför hämnas genom att ta Arnold Melchthals gamle far som gisslan.

Akt II.
Mathilde har tröttnat på hovlivet och längtar efter naturen. Arnold och Mathilde bekänner sin kärlek och svär varandra evig trohet. Men när Arnold får veta att hans far har blivit dödad på Geslers befallning, ansluter han sig till frihetskämparna. Ledarna för kantonerna Schwyz och Unterwalden svär att gemensamt kämpa mot de främmande tyrannerna.

Akt III.
Gesler anordnar en fest och befaller att alla byinvånarna skall böja sina huvuden inför hans hatt, som är uppsatt på en påle. tell vägrar och tvingas av Gesler att med sitt armborst skjuta bort ett äpple från sin lille sons huvud. Tell lyckas, men tillstår att han, om sonen hade dött, med sin nästa bult skulle ha dödat fogden. För detta döms Tell till döden.

Akt IV.
Gesler och hans folk befinner sig tillsammans med den fängslade Tell ute på Vierwaldstättersjön. Ett oväder bryter ut och den ende som förmår styra båten är Tell. Han styr i riktning mot sin hemstrand, där han hoppar iland, stöter ut båten och sedan dödar tyrannen med en bult från ett armborst som han får av sin son. Överallt syns vårdkasar som vittnar om att motståndet har flammat upp. Inget står längre i vägen för schweizarnas seger.


.
Länkar: Wilhelm Tell
Länkar redigerade 2015-05-29
.
Wilhelm Tell i IMDb Noter till Wilhelm Tell i IMSLP Wilhelm Tell i engelska Wikipedia Wilhelm Tell i svenska Wikipedia Wilhelm Tell på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975