Salome

Tonsättare: Richard Strauss.
Libretto/text: Richard Strauss efter Oscar Wildes skådespel Salome (1893) i tysk översättning av Hedwig Lachmann.
Undertitel/nr: Musikdrama i en akt. Opus 54.
Uruppförande: 9 december 1905 på Hofoper (Semper-Oper) i Dresden.
Personer: Herodes, Galiléens tetrark (tenor)
Herodias, hans gemål (mezzosopran)
Salome, Herodias dotter i första äktenskapet (sopran)
Jochanaan (Johannes der Täufer/Johannes Döparen), profeten (baryton)
Narraboth, den unge syriern, vaktmanskapets befälhavare (tenor)
Herodias page (alt)
Fem judar (4 tenorer, 1 bas)
Två nasaréer (tenor, bas)
Två soldater (2 basar)
en kappadocier (bas)
en slav (sopran eller tenor)
Tid och plats: En terrass till Mackareusfästningen, ett av Herodes Antipas residens i Peréen, öster om Döda havet.

Libretton är en tysk översättning av Oscar Wildes franska pjäs, byggd på Nya Testamentet men upptagande den medeltida föreställningen att Salome var förälskad i Johannes döparen.
PM75


Handling/innehåll:

Salome, Herodes vackra styvdotter, är fascinerad av den fängslade profeten Jochanaan, som dock bestämt visar tillbaka hennes närmanden. Efter det att Salome har uppfyllt Herodes önskemål och dansat för honom, kräver hon som lön Jochanaans huvud på ett fat. Därigenom gör hon den älskade mannen till sin. Herodes låter döda Salome.

Scen 1
Herodes håller gästabud med anledning av sin födelsedag. Den unge kapten Narraboth har fallit för Salomes skönhet. Hans vän, pagen, varnar honom för henne. Men förgäves. Narraboth närmar sig Salome, som har lämnat festsalen och gått ut på terrassen, eftersom hon är uttråkad och finner styvfaderns lastbara fest motbjudande.

Scen 2
Från en brunn kan man höra den fängslade profeten Jochanaans röst. Han anklagar Herodes och framförallt Salomes moder, Herodias, för deras lastbarhet. Salome vill se Jochanaan, men soldaterna vägrar att släppa ut honom, eftersom det är strängt förbjudet. Den ende som inte kan motstå den älskade prinsessans önskan är Narraboth, som släpper ut Jochanaan.

Scen 3
Profeten fortsätter sina anklagelser och visar harmset tillbaka Salomes erotiska, nyfikna närmanden. Men det är just detta som lockar flickan. Narraboth försöker förgäves lugna Salome, och tar till sist sitt liv.

Scen 4
Härskarparet som störts av uppståndelsen dyker upp på terrassen. Herodias kräver att profeten skall avrättas. Herodes, som är ute efter förströelser och kastar lystna blickar på Salome, kräver att styvdottern skall dansa för honom. I gengäld lovar han att uppfylla hennes minsta önskan. Salome dansar och kräver som lön Jochanaans huvud. Herodes, som ser profeten som en helig man, försöker förhandla med Salome och ber henne begära en annan lön. Men förgäves. Till sist tvingas han ge efter och låter avrätta profeten. Salome får den mördades huvud på ett silverfat. Lidelsefullt kysser Salome den dödes läppar. Herodes befaller att döda Salome..
Länkar: Salome
Länkar redigerade 2020-05-03
.
inga länkar än
Salome i IMDb Noter till Salome i IMSLP Salome i engelska Wikipedia Salome i svenska Wikipedia Salome på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975