Robert le diable

Tonsättare: Giacomo Meyerbeer.
Libretto/text: Eugène Scribe.
Undertitel/nr: Grandopéra i fem akter.
Svensk titel: Robert av Normandie.
Uruppförande: 21 november 1831 på Opéra i Paris.
Personer: Robert, hertig av Normandie (tenor)
Bertram, hans vän (bas)
Prinsen av Granada (stum roll)
Kungen av Sicilien (stum roll)
Isabelle/Isabella, prinsessa av Sicilien, hans dotter (sopran)
Alice, bondflicka från Normandie (sopran)
Raimbaut, hennes trolovade (tenor)
Alberti, en riddare (bas)
En vapenhärold (tenor)
Kungens av Sicilien ceremonimästare (tenor)
En präst (bas)
Isabelles hovdam (sopran)
riddare, hovfolk, soldater, bönder, munkar och nunnor (kör)
Tid och plats: I och omkring Palermo, ca 1250.


Handling/innehåll:
Prinsessan Isabelle uppvaktas av Robert, hertig av Normandie, som är i landsflykt på Sicilien. Han får hjälp av den djävulkse Bertram. Alice Roberts fostersyster och hans mors trogna tjänarinna, öppnar hans ögon: Bertram är hans far, men samtidigt en ondskefull demon som älskar sonen men som endast kan förenas med honom i fördömelsen. Med Alices hjälp löser Robert de oheliga banden och vinner Isabelle.

Akt I.
Robert har på grund av sitt otyglade leverne bannlysts från Frankrike och är även på Sicilien illa sedd. En främmande riddare vid namn Bertram har sökt hans sällskap. Robert älskar prinsessan Isabelle, som besvarar hans kärlek, och han skall vid turneringen be om hennes hand. Den normandiska flickan Alice ger honom moderns testamente. Robert bestämmer sig för att läsa detta först när han är värdig att göra det. Bertram förleder Robert till att spela tärning och denne spelar bort alla sina pengar, till och med sina vapen.

Akt II.
Isabelle förser Robert med nya vapen så att han skall kuna kämpa om hennes hand i turneringen. Men Bertram omintetgör detta. Han lockar ut Robert i skogen genom att påstå att en rival, prinsen av Granada, har utmanat honom till envig. Robert är därför inte på plats när turneringen börjar, utan istället vinner prinsen av Granada Isabelles hand.

Akt III.
Bertram ansätts av demoner; Om han inte före midnatt har vunnit Roberts själ för helvetet, så blir han själv evigt förbannad och för alltid skild från Robert. Robert tror fortfarande på Bertrams vänfasthet, han anar varken att denna är hans far eller en demon. Bertram lockar Robert med en förtrollad gren, med vars hjälp han skall kunna besegra riddaren från Granada. Ur gravarna frammanar han också nunnor som brutit sitt klosterlöfte för att dessa skall förföra Robert i en orgie och därigenom få honom att bryta helgonet Rosalies gren.

Akt IV.
Med hjälp av den förtrollade grenen söver Robert människorna vid Isabelles hov. Han låter endast henne vara vaken och försöker föra bort henne. Hon ber då till himmelen om nåd för sig själv och för honom. Robert avsäger sig den ondes makt och bryter grenen. Hovet vaknar och Robert tvingas fly undan riddarnas vrede.

Akt V.

Robert flyr undan förföljarnas vrede och tar sin tillflykt till kyrkan. Här avslöjar sig Bertram som hans far och bert honom att skriva över sin själ till helvetet, eftersom de annars kommer att bli skilda åt för alltid. Robert är beredd till detta, men då skyndar Alice fram och räcker honom moderns testamente, i vilket hon varnar honom för Bertram. Som moderns ställföreträderska på jorden kämpar Alice med Bertram om Roberts själ. När midnattsklockan slår, hamnar Bertram i helvetet utan Robert. Denne leder Isabelle till altaret.


.
Länkar: Robert le diable
Länkar redigerade 2020-08-18
.
Noter till Robert le diable i IMSLP Robert le diable i engelska Wikipedia Robert le diable i svenska Wikipedia Robert le diable på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975