Regementets dotter

Tonsättare: Gaetano Donizetti.
Libretto/text: Jules Henri Vernoy de Saint-Georges och Jean-François Alfred Bayard.
Originaltitel: La Fille du régiment.
Undertitel/nr: opéra-comique i två akter.
Uruppförande: 11 februari 1840 på Opéra-Comique i Paris.
Personer: Marie, en ung marketenterska (sopran)
Tonio, en ung tyrolare (tenor)
Markisinnan av Berkenfield (mezzosopran)
Sulpice, sergeaent (bas)
hertiginnan av Crakentorp (alt)
Hortensio, markisinnans kammartjänare (bas)
En bonde (tenor)
En korpral (bas)
En notarie (talroll)
franska soldater, lantbor från Tyrolen, tjänstefolk från Bayern (kör)
Tid och plats: I Tyrolen, nära schweiziska gränsen, i slutet av Napoleonkrigen, 1815.

(fr. La fille du régiment) opera av Donizetti, uppförd i Paris 1840. Libretto av J. H. V. de Saint-Georges och J. F. A. Bayard; hjältinnan, som växer upp som "regementsmaskot", visar sig vara av adlig (om än illegitim) härkomst.
PM75

> KH-ref: K 1464Handling/innehåll:
Marie, som har hittats och uppfostrats av soldaterna, är regementets älskling och följer som marketenterska med sina beskyddare. En ung tyrolare blir av kärlek till Marie soldat. Maries mor, en markisinna, återfinner dottern och för henne med sig till sitt slott, där hon vill uppfostra henne ståndsmässigt och gifta bort henne. Men Marie blir sina soldater trogen.

Akt I.
Marie blir som barn omhändertagen och uppfostrad av soldaterna i ett regemente, som adopterar henne. Hon lever nu lyckligt tillsammans med dem och följer som marketenterska med regementet på alla manövrer och strider, Hon är förälskad i den unge tyrolaren Tonio. När denne får veta att endast en medlem av regementet får gifta sig med Marie, låter han sig värvas. Markisinnan av Berkenfield tror att Marie är hennes brorsdotter och tar henne med sig till sitt slott, för att där ge henne en ståndsmässig uppfostran.

Akt II.
Sedan ett år tillbaka bor Marie på slottet, men kan inte vänja sig vid det nya livet, trots att markisinnan bekäner att hon i själva verket är hennes mor. Marie skall nu gifta sig med en hertigson. De inbjudna bröllopsgästerna dyker upp, men Marie erinrar sig längtansfullt den lyckliga tiden tillsammans med soldaterna. När brudgummens mor, hertiginnan av Crakentorp, skall skriva under äktenskapskontraktet, ingriper regementet i rättan tid. Tonio, som under tiden befordrats till löjtnant, upplyser det förnäma sällskapet om Maries bakgrund som marketenterska. Det planerade bröllopet går om intet och gästerna lämnar bestört slottet. Men markisinnan ger Marie och Tonio sin välsignelse till bröllopet.


.
Länkar: Regementets dotter
Länkar redigerade 2016-02-26
.
inga länkar än
Regementets dotter i IMDb Noter till Regementets dotter i IMSLP Regementets dotter i engelska Wikipedia Regementets dotter i svenska Wikipedia Regementets dotter på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975