Postiljonen från Longjumeau

Tonsättare: Adolphe Adam.
Originaltitel: Le postillon de Longjumeau.
Libretto/text: Adolphe de Leuven och Léon Lévy Brunswick.
Undertitel/nr: opéra-comique i tre akter.
Uruppförande: 13 oktober 1836 på Opéra-Comique i Paris.
Svensk premiär: 11 februari 1839 på Operan i Stockholm.
Personer: Chapelou, postiljon/Saint Phar (tenor)
Madeleine, hans hustru/Madame Latour (sopran)
Rose (sopran)
Bijou, Chapelous vän/Alcindor (basbaryton)
Markis de Corcy, chef för Parisoperan (baryton)
Bourdon (bas)
Tid och plats: 1700-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
Postiljonen Chapelou i Longjumeau har just gift sig med Madeleine då markisen de Corcy kommer till hennes värdshus och ber om hjälp sedan hans vagn har gått sönder. de Corcy är ute och letar efter nya sångare till operan i Paris, och då han hör Chapleou sjunga sin postiljonsvisa ("Mes amis, écoutez l'histoire") blir han så entusiastisk att han erbjuder honom engagemang. Fastän Chapelou vet att hans nyblivna hustru väntar låter han övertala sig och åker iväg med de Corcy i dennes vagn, som Chapelous rival Bijou har reparerat. Bijou berättar triumferande för Madeleine att brudgummen har försvunnit, och Madeleine drar sig tillbaka till sin fasters egendom på landet.

Akt II.
Tio år senare har Madeleine ärvt sin fasters förmögenhet och lever under namnet madame de Latour, medan Chapelou under namnet Saint-Phar har blivit den ledande tenoren på operan. Madeleine har förgäves skrivit brev till sin försvunne äkta man i sitt eget namn, men de biljetter hon skickar som madame de Latour blir besvarade.
Markis de Corcy har förälskat sig i henne och vill uppföra en liten opera för henne på hennes gods, men Saint-Phar avböjer att sjunga i den tills han får veta vem han skall sjunga för. Utan att känna igen Madeleine förklarar han henne sin kärlek, säger att han är ogift och friar till henne, och hon accepterar honom. Han övertalar Bijou, som under tiden också har blivit sångare på operan under namnet Alcindor, att ordna så att en annan operasångare kommer utklädd till präst, men de Corcy har avlyssnat samtalet och röjer innehållet för madame de Latour, som genast sänder bud efter en riktig präst.

Akt III.
de Corcy blir mäkta vred över att madame de Latour gifter sig med Saint-Phar, men Alcindor avslöjar att brudgummen redan är gift. Markisen gnuggar händerna eftersom han kan få sin rival dömd till döden för tvegifte. Madeleine berättar för Saint-Phar vem hon är och säger att hon just har blivit anställd som kammarjungfru hos madame de Latour. Han blir skräckslagen. När de Corcy kommer med vakten för att gripa den förmodade bigamisten blottlägger Madeleine sitt dubbelspel, och lättad lovar Saint-Phar att i framtiden vara en trogen äkta man.

Postiljonen från Longjumeau är Adams mest populära opera som har blivit berömd särskilt för postiljonsvisan i första akten, en prövosten för alla tenorer som Nicolai Gedda så sensationellt bemästrade vid sin debut 1952 på Stockholmsoperan.


.
Länkar: Postiljonen från Longjumeau
Länkar redigerade 2016-04-26
.
Postiljonen från Longjumeau i IMDb Noter till Postiljonen i Longjumeau i IMSLP Postiljonen från Longjumeau i engelska Wikipedia Postiljonen från Longjumeau i svenska Wikipedia Postiljonen från Longjumeau på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Wikipedia