Piraten

Tonsättare: Vincenzo Bellini.
Libretto/text: Felice Romani efter Charles Robert Maturins Bertram.
Originaltitel: Il pirata.
Undertitel/nr: Melodramma i två akter.
Uruppförande: La Scala i Milano 27 oktober 1827.
Personer: Ernesto, hertig av Caldora (baryton)
Imogene, hans hustru (sopran)
Gualtiero, tidigare greve av Montalto (tenor)
Itulbo, Gualtieros löjtnant (tenor)
Goffredo, en eremit, en gång lärare till Gualtiero (bas)
Adele, Imogenes förtrogna (sopran)
En liten pojke, son till Imogene och Ernesto (stum roll)
Fiskare, pirater, riddare, damer (kör)

Il pirata är urtypen för den italienska romantiska operan, alldeles som Friskytten är för den tyska. Den var Bellinis första internationella succé och uppfördes ofta över hela Europa och även i New York, Buenos Aires och Havanna fram till omkring 1850. Därefter försvann den men togs upp igen 1958 på La Scala med Maria Callas som Imogene.
OL93


Handling/innehåll:
Akt I.
Gualtiero, som landsförvisats och blivit anförare för ett piratband, har efter sitt nederlag i striden mot Ernesto, som nu är gift med hans älskade Imogene, strandat nära det sicilianska slottet Caldora. Imogene kommer ned till stranden och frågar efter nyheter om piraternas nederlag och Gualtieros förmodade död. På natten söker Gualtiero upp Imogene, som berättar att hon tvingats äkta Ernesto, och de älskande tar ett tårfyllt farväl av varandra. Ernesto kommer hem från sin seger över sjörövarna som han firar med sina män och ger order om att de skeppsbrutna, som hans hustru har berett husrum, skall köras bort nästa dag.

Akt II.
Gualtiero ber Imogene om ännu ett möte där han försöker övertala henne att fly med honom, men hon anser det vara sin plikt att stanna hos man och barn fastän hon har berättat för Ernesto att hon alltjämt älskar en annan. Han överraskar dem nu, och i duellen dödar Gualtiero honom. Han döms till döden och Imogene blir vansinnig.


.
Länkar: Piraten
Länkar redigerade 2018-12-15
.
Il pirata i IMDb Noter till Il pirata i IMSLP Il pirata i engelska Wikipedia Il pirata i svenska Wikipedia Il pirata på Youtube                



Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Wikipedia