Mefistofeles

Tonsättare: Arrigo Boito.
Libretto/text: Arrigo Boito efter Goethes Faust.
Originaltitel: Mefistofele.
Undertitel/nr: opera i prolog, fyra akter och epilog.
Uruppförande: 5 mars 1868 på La Scala i Milano.
Svensk premiär: 26 februari 1883 på Operan i Stockholm.
Personer: Mefistofeles (bas)
Faust (tenor)
Margherita (sopran)
Elena (sopran)
Marta (mezzosopran)
Wagner (baryton)
Pantalis (sopran)
Nereno (tenor)


Handling/innehåll:
Prolog.
Mefistofeles slår vad med gud om Fausts själ.

Akt I.
Faust är ute med sin lärling Wagner för att bese de stora processionerna då han observerar en munk som tycks förfölja honom. Då han är tillbaka i sin studerkammare möter han återigen munken som visar sig vara Mefostofeles. Han erbjuder honom ett ögonblicks fullkomlig lycka i utbyte mot hans själ. Faust accepterar.

Akt II.
Faust har återfått sin ungdom och möter nu Margherita, som han övertalar att ge sin mor en sömndryck så att de kan träffas. Då Faust deltar i häxsabbaten på Blåkulla ser han i en syn Margherita i fängelse.

Akt III.
Margherita har mist förståndet därför att hon råkat döda sin mor med sömndrycken och sedan dödat det barn hon fått med Faust, men då Mefistofeles erbjuder sig att hjälpa henne avvisar hon honom och ber i stället till gud. En änglakör förkunnar att hon har blivit frälst.

Akt IV.
Faust har velat träffa Sköna Helena i Grekland, men till sist inser han at inget av det Mefistofeles har kunnat erbjuda honom har varit värt priset, och i dödsögonblicket ber han till gud och blir frälst. Mefistofeles måste återvända tomhänt till helvetet.


.
Länkar: Mefistofeles
Länkar redigerade 2018-07-24
.
Mefistofele i IMDb Noter till Mefistofele i IMSLP Mefistofele i engelska Wikipedia Mefistofeles i svenska Wikipedia Mefistofele på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975