Medea

Tonsättare: Luigi Cherubini.
Libretto/text: François-Benoît Hoffman.
Originaltitel: Médée.
Undertitel/nr: Opéra i tre akter.
Uruppförande: första versionen: 13 mars 1797 på Théâtre Feydeau i Paris; andra versionen: 6 november 1802 på Kärntnertortheater i Wien.
Personer: Créon/Kreon, kungen av Korinth (bas)
Dircé eller Glauce/Kreusa/Créuse eller Glauke, hans dotter och Jasons brud (sopran)
Jason, argonauternas anförare (tenor)
Médée/Medea, hans förskjutna hustru (sopran)
Néris, hennes följeslagerska (alt eller mezzosopran)
två av Dircés följeslagerskor (sopran, mezzosopran)
Kaptenen för den kungliga vakten (bas)
Argonauternas kapten (tenor)
Jasons och Médées två barn (stumma roller)
argonauter, präster, soldater, tjänare, tjänarinnor, folket i Korinth (kör)
Tid och plats: Korinth, sagotid.


Handling/innehåll:
Förhistoria
Médée har av kärlek hjälpt greken Jason tt stjäla det gyllene skinnet från hennes hemland Kolchis. Hon har flytt tillsammans med Jason och fött honom två barn. De har funnit en tillflykt i Korinth och har där levt lyckliga tills Jason nu förskjuter Médée för att äkta den korinthiska kungadottern Kreusa.

Akt I.
På morgonen för bröllopet drabbas Kreusa av fruktan för Médées hämnd. För att lugna henne skänker Jason sin brud det gyllene skinnet, som tecken på att han är fri från sin gamla förbindelse. Créon bönfaller gudarna om att skydda det unga paret. Då begär en beslöjad kvinna att bli mottagen. Det är Médée. Hon ber Jason minnas deras forna lycka tillsammans. Förgäves. Han stöter åter bort henne. Médée svär att hämnas.

Akt II.
Médée vägrar överlämna sina barn till Jason och Créuse. Hennes försök att föra bort dem omintetgörs av palatsvakten. Folket fruktar den främmande kvinnan och hotar Médée med döden. Hon bönfaller Jason om att få stana i Korinth under en dag. Därefter skall hon ensam lämna Korinth. Den diplomatiskt skicklige Néris föreslår en kompromiss: Médée får tillbringa en sista dag tillsammans med sina barn. Men istället sätter Médée en del av sina hämndplaner i verket och sänder Kreusa en dödsbringande slöja till bröllopet.

Akt III.
Néris har fört barnen till templet. Médée slits mellan moderskärleken och hämndbegäret. Då hörs Kreusas dödsskri – den förtrollade slöjan har verkat – som förnyar hennes hat. Överväldigad av sinnesrörelse störtar hon in i templet, sticker ner barnen och visar sig med den blodiga kniven för det förskräckta folket. Därefter förbannar hon Jason och försvinner på en vagn dragen av eldsprutande drakar.


.
Länkar: Medea (Cherubini)
Länkar redigerade 2018-02-25
.
Noter till Médée i IMSLP Médée i engelska Wikipedia Medea i svenska Wikipedia Médée på Youtube                



Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975