Marknaden i Sorotjinsk Alt. Sorotjinsy

Tonsättare: Modest Musorgskij.
Libretto/text: Modest Musorgskij efter en lantlig berättelse (med övernaturliga inslag) av Gogol.
Undertitel/nr: Komisk opera i tre akter.
Uruppförande: 30 december 1911 på Komediteatern i S:t Petersburg (privat).
Svensk premiär: 19 november 1938 på Operan i Stockholm.
Personer: Tjerevik (bas)
Chivrija, hans hustru (mezzosopran)
Parasja, deras dotter (sopran)
Kum (basbaryton)
Gritzko, bondson (tenor)
Affanasi Ivanovitj, prästson (tenor)
Zigenaren (bas)

Påbörjad 1874 var operan ofullbordad vid Musorgskijs död. Skiftande försök att fullborda den har gjorts, bl.a. av Cui, Sjebalin och (det mest lyckade) av Tjerepnin.
PM75

Musorgskij arbetade med Marknaden i Sorotjinsk i fem år men hann ändå inte fullborda den. Efter hans död var det flera kompositörer som tog sig an skisserna. Vännerna såg till att en användbar version sammanställdes och uppfördes i S:t Petersburg 1911, och två år senare hade Ljadov en bearbetning klar som gavs i Moskva. 1917 tog den då 80-årige Cesar Cui hand om sin ungdomsväns verk som sattes upp i det dåvarande Petrograd, och 1923 hade Tjerepnins bearbetning premiär i Monte Carlo, och det är den som sedan har uppförts i andra länder.
OL93


Handling/innehåll:
Akt I.
Bonden Tjerevik har farit till marknaden i Sorotjinsk med sin dotter Parasja. Unge Gritzko förälskar sig på fläcken i henne och det har Tjerevik ingenting emot, eftersom han är god vän med Gritzkos far, men då hans hustru Chivrija hittar sin man och den blivande svärsonen på ett värdshus där de firar förlovningen vägrar hon ge sitt samtycke. Den olycklige Gritzko ber zigenarna om hjälp, och de ställer upp mot att de får köpa hans oxar billigt.

Akt II.
Efter hemkomsten från marknaden sover Tjerevik ruset av sig och blir utkörd ur huset av sin hustru, som väntar på sin älskare, den unge prästsonen Affanasi.
De har nätt och jämt börjat äta förrän Tjerevik kommer hem med sina dryckeskumpaner och slår sig ned i storstugan sedan Chivrija i alla hast har gömt Affanasi. Männen säger att djävulen är i byn i ett vildsvins gestalt, och i detsamma ser de ett svinhuvud utanför fönstret. Affanasi blir förskräckt och vill gömma sig under Chivrijas kjolar, därmed är hennes otrohet avslöjad och Tjerevik får övertaget.

Akt III.
Chivrija protesterar fortfarande, men hon måste finna sig i att bröllopet mellan Gritzko och Parasja kommer till stånd.


.
Länkar: Marknaden i Sorotjinsk
Länkar redigerade 2018-07-02
.
Noter till Sorochinsky fair i IMSLP The fair at Sorochyntsi i engelska Wikipedia Makrnaden i Sorotjinsk i svenska Wikipedia Marknaden i Sorotjinsk på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Wikipedia