Manon

Tonsättare: Jules Massenet.
Libretto/text: Henri Meilhac och Philippe Gille efter Antoine (abbé) Prévost d'Exiles roman
Manon Lescaut (1731).
Undertitel/nr: opéra-comique i fem akter.
Uruppförande: 19 januari 1884 på Opéra-Comique i Paris.
Personer: Manon Lescaut (sopran)
Chevalier des Grieux (tenor)
Lescaut, Manons kusin (baryton)
Greve des Grieux, fadern till Chevalier des Grieux (bas)
Guillot de Morfontaine, en förmögen lebeman (tenor)
De Brétigny, frälseman (baryton)
Pousette, Javotte, Rosette, skådespelerskor och Manons väninnor (2 sopraner, mezzsopran)
resande, gäster, svindlare, kyrkobesökare, soldater, försäljare, folk (kör)
Tid och plats: Amiens, Paris, på vägen till Le Havre, 1700-talet.


Handling/innehåll:
Manon och des Grieux bringar varandra lycka och olycka: den sanna kärlekens lycka och den olycka som kommer av fattigdom och lyxlivets moraliska förfall. De finner varandra, överger varandra, finner varandra på nytt och störtar varandra i fördärvet.

Akt I.
I ett värdshus i Amiens väntar två resenärer, de parisiska borgarna Guillot och de Brétigny, i sällskap med några skådespelerskor på att middagen skall serveras. De ser en diligens anlända. Ur denna stiger den betagande Manon, som på familjens önskan skall sändas i klosterskola och som eskorteras av sin kusin Lescaut. Guillot uppvaktar henne genast, men kommer ingen vart med den oskuldsfulla flickan. Först när den yngre, likaledes oskuldsfulle des Grieux tilltalar Manon och förälskar sig i flickan, tänds en gnista även hos Manon. Båda flyr i Guillots vagn till Paris.

Akt II.
Det förälskade paret lever tillsammans under anspråkslösa omständigheter. Fattigdomen gör Manon nedstämd. Des Grieux vill legalisera sin förbindelse med henne och skriver med anledning av detta till sin far. De Brétigny har sedan flera veckor tillbaka uppvaktat Manon och försöker övertala henne att lämna des Grieux för honom och hans rikedom. Han har underrättat Chevalier des Grieux far, som tänker hämta hem sin son. Manon går inte med på de Brétignys förslag, men varnar inte heller des Grieux. När des Grieux övermannas och förs bort av sin fars utsända, lämnar Manon deras gemensamma bostad.

Akt III.
I Cours-la Reine-parken i Paris pågår en folkfest. Bland de nöjestörstande återfinns även Manon och hennes krets: Guillot, de Brétigny och skådespelerskorna. Hon är den okrönta drottningen och känner sig lycklig. Hon får då veta att den olycklig des Grieux tänker viga sitt liv åt gud och förbereder sig för prästämbetet. I hemlighet lämnar hon sällskapet och skyndar till Saint-Sulpice, där des Grieux med sin ungdom och predikokonst hänför de kvinnliga kyrkobesökarna. Manon talar med honom och bekänner sin kärlek. Han försöker förgäves värja sig och hålla fast vid sin utstakade bana. Men kärleken till Manon blir honom övermäktig.

Akt IV.
Manon och des Grieux lever åter tillsammans, men avsaknaden av lyx gör det svårt för dem att dra jämt. Des Grieux har gjort slut på sitt modersarv. Manon övertalar honom att besöka Hôtel de Transylvanie, en beryktad spelhåla. I spelet vinner des Grieux över Guillot, som anklagar honom för falskspel. Manon och des Grieux grips.

Akt V.
Genom faderns ingripande försätts des Grieux på fri fot. Men inte Manon, som döms för stöld och skall deporteras till Amerika. Des Grieux misslyckas i sitt försök att rädda henne. Han har precis tillräckligt med pengar för att muta väktarna, så att han en sista gån gfår hålla Manon i sina armar. Båda erinrar sig den kärlekslycka de en gång fick uppleva. Sedan dör Manon, utmattad av fängelsevistelsen.


.
Länkar: Manon
Länkar redigerade 2017-03-07
.
Manon i IMDb Noter till Manon i IMSLP Manon i engelska Wikipedia Manon i svenska Wikipedia Manon på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975