Madame Butterfly

Tonsättare: Giacomo Puccini.
Libretto/text: Giuseppe Giacosa och Luigi Illica efter David Belascos skådespel Madame Butterfly (1900), som i sin tur bygger på en novell av John Luther Long (1898).
Originaltitel: Madama Butterfly.
Undertitel/nr: Tragedia giapponese i två akter.
Uruppförande: första versionen (i två akter): 17 februari 1904 på Teatro alla Scala i Milano; andra versionen (i tre akter genom en uppdelning av andra aktan): 28 maj 1904 på Teatro Grande i Brescia.
Personer: Ciò-Ciò-San, kallad madama/madame Butterfly (sopran)
Suzuki, hennes tjänarinna (mezzosopran)
Kate Pinkerton (mezzosopran)
Benjamin Franklin Pinkerton (i Sverige och Tyskland förr vanligen under namnet Linkerton), löjtnant i Förenta staternas flotta (tenor)
Sharpless, Förenta staternas konsul i Nagasaki (baryton)
Goro, en nakód, äktenskapsmäklare (tenor)
Prins Yamadori (tenor)
Ciò-Ciò-Sans onkel, en bonz, japansk präst (bas)
Onkel Yakusidé (baryton)
Den kejserlige kommissarien (bas)
Registreringstjänstemannen (baryton)
Ciò-Ciò-Sans mor (mezzosopran)
Tanten (sopran)
Kusinen (sopran)
Dolore, en kock (stum roll)
Ciò-Ciò-Sans släktingar, vänner och väninnor, tjänare (kör)
Tid och plats: Nagasaki, ca 1900.


Handling/innehåll:
Akt I.
Den amerikanske löjtnanten Pinkerton har under en permission förälskat sig i geishan Ciò-Ciò-San, kallad Butterfly, som han nu vill gifta sig med, även om det för hans del bara är avsett att vara ett temporärt äktenskap. Konsuln Sharpless varnar honom förgäves och påpekar att flickan är uppriktigt förälskad. Butterflys familj infinner sig och vigselakten förrättas. Men bröllopsfesten avbryts av att Butterflys onkel, en präst, dyker upp och förbannar bruden för att hon av kärlek till en främling har förrått sina förfäders tro och konverterat till kristendomen. De uppbragda gästerna lämnar bröllopsfesten. Pinkerton tröstar sin lilla hustru. Han är nu hennes enda stöd.

Akt II.
Pinkerton har återvänt till sitt hemland. Butterfly har inte hört något från honom under tre år, men hon väntar troget och med tillförsikt på honom. Hon får besök av Sharpless, som av ett brev från Pinkerton har fått veta att denne har gift sig med en amerikanska och skall besöka Japan tillsammans med sin maka. Han får inte tillfälle att läsa upp brevet för Butterfly, eftersom hon får besök av prins Yamadori, som vill gifta sig med henne. Men Butterfly känner sig fortfarande bunden till Pinkerton. När fursten har gått kan Sharpless äntligen läsa upp brevet för henne. Butterfly står som träffad av blixten. Förtvivlat visar hon Sharpless hennes och Pinkertons son, som konsuln tidigare inte känt till. Då tillkännager ett kanonskott från hamnen att Pinkertons fartyg har anlänt. Butterfly hoppas trots allt att Pinkerton skall återvända till henne. Hon skyndar sig att smycka huset med körsbärsblommor och gör sig beredd att ta emot sin älskade. Hon vakar en hel natt i väntan på honom.

Akt III.
Nästa morgon väntar Butterfly fortfarande på sin älskade äkta make. Men förgäves. I sällskap av konsuln närmar sig Pinkerton med tvekan Butterflys hus. Den första han möter är tjänarinnan Suzuki, som genast vill ropa på Butterfly. Men glädjen bryts när hon upptäcker en främmande kvinna i bakgrunden. Hon får veta att kvinnan är Pinkertons hustru, som vill adoptera Butterflys barn. Pinkerton har inte mod nog att berätta sanningen för Butterfly, utan går sin väg. När Butterfly ser den främmande kvinnan, inser hon sanningen. Hon är beredd att överlämna barnet till fadern. Hon griper en dolk som hon har ärvt av sin far och som denne begick harakiri med på Mikadons befallning. Hon läser åter de ord som står ingraverade på dolken: "En ärofull död är bättre än ett ärelöst liv." Hon tar därefter avsked av sin son och begår enligt gammal japansk sedvänja självmord.


.
Länkar: Madame Butterfly
Länkar redigerade 2018-03-04
.
Madama Butterfly i IMDb Noter till Madama Butterfly i IMSLP Madama Butterfly i engelska Wikipedia Madama Butterfly i svenska Wikipedia Madama Butterfly på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975