Lucia di Lammermoor

Tonsättare: Gaetano Donizetti.
Libretto/text: Salvatore Cammarano efter sir Walter Scotts roman The bride of Lammermoor (Bruden från Lammermoor).
Undertitel/nr: Dramma tragico i två akter (även i tre akter och sju scener).
Svensk titel: Lucie eller bruden från Lammermoor.
Uruppförande: 26 september 1835 på Teatro San Carlo i Neapel.
Personer: Lord Enrico/Henry Ashton (baryton)
Lucia/Lucy, dennes syster (sopran)
Sir Edgardo/Edgar av Ravenswood (tenor)
Lord Arturo/Arthur Bucklaw (tenor)
Raimondo/Raymond Bidebent, kaplan och Lucias informator (bas)
Normanno/Norman, kaptenen för Rawenwoods vaktmanskap (tenor)
Alisa/Alice, Lucias hovdam (mezzosopran)
damer och ädlingar, huset Ashtons bundsförvanter, invånare i Lammermoor, pager, ryttare, Ashtons tjänare (kör)
Tid och plats: Skottland i slutet av 1500-talet.

opera av Donizetti, uppförd i Neapel 1835. Libretto av S. Cammarano efter Scott; handlingen tilldrar sig i Skottland ca 1700. Sedan hjältinnan mördat sin make uppträder hon i en berömd "vansinnesscen".
PM75


Handling/innehåll:

Lord Enrico Ashton vill gifta bort sin syster Lucia med lord Arturo Bucklaw. Lucia älskar emellertid Edgardo, broderns ärkefiende. Genom ett förfalskat brev får Enrico sin syster att tro att Edgardo är otrogen, och hon går därför med på att gifta sig med Lord Bucklaw. Lucia, som tror att hon övergivits av den i verkligheten oskyldige Edgardo, drabbas på bröllopsnatten av vansinne och dödar brudgummen. Hon dör sedan själv och Edgardo begår självmord.

Akt I.
Scen 1.
Lord Enrico Ashton förföljer sin ärkefiende Edgardo av Rawenswood. Dennes familj berövades en gång sitt gods av släkten Ashton. Lucia skall nu av politiska och taktiska skäl giftas bort med lord Arturo Bucklaw. När Ashton får reda på att Lucia i hemlighet älskar Edgardo, svär han att hämnas.
Scen 2. Lucia berättar för sin hovdam Alisa om en Ravenswood, som en gång dödade sin älskade och som sedan dess visar sig vid parkfontänen som ett spöke. Alisa tolkar berättelsen som ett dåligt omen och varnar Lucia för ett liknande öde. Lucia stämmer trots dettamöte med Edgardo.. De tar avsked från varandra eftersom Edgardo måste resa bort i ett politiskt uppdrag, men svär varandra evig kärlek och trohet.

Akt II.
Scen 1.
Enrico har genom ett förfalskat brev fått Lucia att tro att Edgardo är henne otrogen. Den förtvivlade Lucia går med på äktenskapet med Arturo.
Scen 2. När Lucia skriver under äktenskapskontraktet, visar sig Edgardo och fördömer den olyckliga.

Akt III.
Scen 1.
Enrico och Edgardo vill lösa fejden med en duell, men skjuter dock upp striden till följande morgon.
Sven 2. Bröllopsfesten avbryts plötsligt när det blir känt att Lucia har dödat sin brudgum. Lucia, som har blivit vansinnig, dyker upp inför bröllopsgästerna iklädd en blodfläckad vid klänning och med en dolk i handen. Hon lider av vanföreställningen att hon är gift med Edgardo, men återupplever sedan scenen då denne lämnade henne, varpå hon förlorar medvetandet.
Scen 3. Edgardo väntar vid familjegraven på Enrico. När han får veta att Lucia har blivit vansinnig och dött, begår han självmord..
Länkar: Lucia di Lammermoor
Länkar redigerade 2018-03-17
.
Lucia di Lammermoor i IMDb Noter till Lucia di Lammermoor i IMSLP Lucia di Lammermoor i engelska Wikipedia Lucia di Lammermoor i svenska Wikipedia Lucia di Lammermoor på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975