Les deux journées ou Le porteaur d'eau

Tonsättare: Luigi Cherubini.
Libretto/text: Jean Nicolas Bouilly.
Undertitel/nr: Opéra i tre akter.
Svensk titel: Vattendragaren (De två dagsresorna).
Uruppförande: 16 januari 1800 på Théâtre Feydeau i Paris.
Personer: Armand, reve (tenor)
Constance, hans hustru (sopran)
Daniel Micheli, en savojard och vattenförsäljare (bas)
Antoine, Michelis son (tenor)
Marcelline, Michelis dotter (sopran)
Sémos, en rik arrendator i Gonesse (bas)
Angélique, hans dotter (sopran)
Två officerer (2 basar)
En gardesofficer (stum roll)
Två italienska soldater (2 basar)
En flicka (sopran)
invånarna i Gonesse, soldater, lantfolk (kör)
Tid och plats: Paris och byn Gonesse, 1647.


Handling/innehåll:
Akt I.
Michelis hus i Paris. Michelis son Antoine skall följande morgon gifta sig med den rike arrendatorn Sémos dotter Angélique. Som bevis för att alla människor är jämställda och av nödvändigheten att handla ädelmodigt berättar han hur en adelsman en gång räddade en savojard från att frysa ihjäl och hur denne senare i gengäld lyckades befria adelsmannen ur fängelse. Han har även själv en gång räddats från att svälta ihjäl av en främmande adelsman. När greve Armand och dennes hustru ber om hjälp undan kardinal Mazarins förföljelse, känner den ädelmodige Micheli i adelsmannen igen den främling som en gång räddade honom undan hungersdöden och får nu en möjlighet att återgälda skulden. Han gömmer greven och grevinnan i sitt hus, utklädda till en savojardska och en vattenförsäljare; greven upptäcks inte ens vid en husundersökning.

Akt II.

En plats utanför vaktkuren vid en parisisk stadsport. Tidigt på morgonen försöker grevinnan, som har på sig Marcellines kläder, passera stadsporten i sällskap med Antoine. Men hon blir stoppad och man vägrar att släppa ut henne, eftersom hon inte stämmer in på beskrivningen i passet. Men en officer, som föregående dag ledde husundersökningen hos Michelis, griper in och identifierar grevinnan som vattenförsäljarens dotter och låter henne passera. Senare anländer Micheli som vanligt med sin vagn med vattenfatet, i vilken greven har gömt sig. När han frågas ut om det efterlysta greveparet, sänder han iväg förföljarna i fel riktning, så att greven osedd kan lämna tunnan och fly från Paris.

Akt III.
Landsbygden i utkanten av byn Gonesse. Antoine har fört greven och grevinnan till sin svärfar. Men under bröllopsfestligheterna, där byborna skänker brunden Angélique duvor som en kärlekssymbol, ockuperas byn av italienska soldater som kvarterar in sig hos Sémos. Greven tvingas gömma sig i ett ihåligt träd. När hans hustru Constance kommer med mat åt honom, upptäcks hon och grips av soldaterna. Armand hör hennes rop på hjälp och lockas därigenom att lämna sitt gömställe. I sista minuten lyckas Micheli med hjälp av franska soldater rädda dem båda undan döden. Drottningen har nämligen med de parisiska borgarnas stöd lyckats genomdriva en benådning av det populära grevparet. Inget står nu länre i vägen för Angéliques och Antoines bröllopsfest.


.
Länkar: Les deux journées
Länkar redigerade 2018-02-23
.
Noter till Les deux journées i IMSLP Les deux journées i engelska Wikipedia Les deux journees i svenska Wikipedia Les deux journées på Youtube                Källa: Opera, Könemann 1999