Le jongleur de Notre-Dame

Tonsättare: Jules Massenet.
Libretto/text: Maurice Léna efter ett medeltida mirakelspel.
Undertitel/nr: opera i tre akter.
Uruppförande: 1902 i Monte Carlo.
Personer: Jean (tenor)
Boniface (baryton)
En poet och munk (tenor)
En målare och munk (baryton)
En musiker och munk (baryton)
En skulptör och munk (bas)
En sångare och munk (baryton)
En vakt (baryton)
En följeslagare (baryton)
En drucken (bas)
En riddare (tenor)
Förste ängel (sopran)
Andre ängel (sopran)
Jungfruns bild (stum roll)
En röst (baryton)


Handling/innehåll:
Akt I.
Jean är jonglör, akrobat och sånare. Han förlitar sig på sin slagfärdighet för att överleva. Efter att ha lett publiken i en allsång om vinets lov tillrättavisas han av klostrets prior men lovas förlåtelse om han blir medlem i deras orden. Jean skräms av klosterlivets stränga regler men den godlynte munken Boniface lovar annat.

Akt II.
Jean blir retad av de mer artistiska munkarna men inser att inför den heliga jungfrun är de alla lika värda. Han faller i religiös trans.

Akt III.
På natten smyger Jean sig in i klosterkyrkan och börjar uppträda med alla sina färdigheter inför madonnabilden. Munkarna blir förfärade och kallar på priorn. Men innan Jean fängslas hörs två änglaröster från ovan och den heliga jungfrun visar sig i all sin strålglans. Jean dör under extas och alla erkänner att de just har bevittnat ett mirakel.


.
Länkar: Le jongleur de Notre-Dame
Länkar redigerade 2019-02-11
.
Noter till Le jongleur de Notre-Dame i IMSLP Le jongleur de Notre-Dame i engelska Wikipedia Le jongleur de Notre-Dame i svenska Wikipedia Le jongleur de Notre-Dame på Youtube                Källor:Prismas musiklexikon 1975 ; Wikipedia