Jolanta Alt. Iolanta

Tonsättare: Peter Tjajkovskij.
Libretto/text: Modest I. Tjajkovskij (tonsättarens bror) efter Henrik Hertz skådespel Kong Renés datter (1864).
Undertitel/nr: lyrisk opera i en akt.
Uruppförande: 18 december 1892 på Marinskijteatern i S:t Petersburg.
Personer: René, kung av Provence (bas)
Robert, hertig av Burgund (baryton)
Greve Vaudemort, en burgundisk riddare (tenor)
Ebn-Hakir, en morisk läkare (baryton)
Almerich, kung Renés vapendragare (tenor)
Bertram, slottets portvakt (bas)
Jolanta, kung Renés blinda dotter (sopran)
Martha, Bertrams hustru, Jolantas amma (alt)
Brigitte och Laura, Jolantas väninnor (2 mezzosopraner)
Jolantas tjänarinnor och väninnor, kungens följe, hertigens av Burgund krigare och vapendragare (kör)
Tid och plats: Provence, 1400-talet.

Opus 69.

Titelrollen är en medeltida prinsessa, som är blind.
PM75


Även operett av Sir Arthur Sullivan.
VäV97Handling/innehåll:
Den blinda Jolanta lever i en avskild trädgård, där hon av sin far hålls dold från människorna. För att inte göra henne olycklig, håller hennes omgivning henne i okunskap om att hon är blind. Flickan njuter av blommornas doft och fågelsången, och lyssnar med glädje till ammans och väninnornas sånger. Hon saknar inget. Kung René ber den berömde moriske läkaren Ebn-Hakir att bota dottern. Läkaren ger honom rådet att göra Jolanta medveten om sin blindhet, så att botandet kan ske av sig självt. Kungen vägrar att följa läkarens råd.

Hertigen av Burgund och greve Vaudemort har kommit vilse under en jakt och klättrar nyfiket över muren till den inhägnade trädgården. De får se den sovande Jolanta, som greven genast förälskar sig i. Robert börjar söka efter sitt följe. Vaudemort och Jolanta lär känna varandra och blir förälskade. När riddaren inser att Jolanlta är blind, försöker han för flickan förklara färgernas och ljusets väsen. Kung René blir ursinnig och hotar att döda greven. Hans enda möjlighet till räddning är att Jolanta kan botas. Eftersom den älskade främlingens liv står på spel, önskar Jolanta att hon ska kunna se och det lyckas. Vaudemort anhåller hos René om Jolantas hand. Men denne har lovat bort dottern till hertigen av Burgund, som dock redan förälskat sig i en annan flicka. Inget står längre i vägen för Vaudemorts och Jolantas lycka.


.
Länkar: Jolanta
Länkar redigerade 2017-08-12
.
Iolanta i IMDb Noter till Jolanta i IMSLP Iolanta i engelska Wikipedia Jolanta i svenska Wikipedia Iolanta på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Vem är vem i klassisk musik 1997