Figaros bröllop

Tonsättare: Wolfgang Amadeus Mozart.
Libretto/text: Lorenzo da Ponte efter Pierre Augustin Caron de Beaumarchais komedi La folle journée ou Le mariage de Figaro (Figaros bröllop eller den lystiga dagen.
Originaltitel: Le nozze di Figaro.
Undertitel/nr: Opera buffa i fyra akter – KV 492. 
Uruppförande: 1 maj 1786 på gamla Burgtheater i Wien.
Personer: Greve Almaviva (baryton)
Grevinnan Almaviva (sopran)
Susanna, Figaros trolovade (sopran)
Figaro (bas)
Cherubino/Cherubin, grevens page (mezzosopran)
Marcellina, Bartolos hushållerska (alt)
Bartolo, läkare i Sevilla (bas)
Basilio, musiklärare (tenor)
Don Curzio, domare (tenor)
Antonio, grevens trädgårdsmästare (bas)
Barbarina, hans dotter (sopran)
bondfolk (kör)

(it. Le nozze di Figaro) komisk opera av Mozart, uppförd i Wien 1786; libretto av L. da Ponte efter Beaumarchais komedi (som även ligger till grund för Rossinis opera Barberaren i Sevilla).
PM75


Handling/innehåll:

Akt I.
Figaro är betjänt hos greve Almaviva, som officiellt har avsagt sig "rätten till den första natten". I hemlighet jagar han dock med stor framgång söta flickor och vill nu pröva lyckan hos Susanna, Figaros trolovade och grevinnans kammarjungfru.
Tjänstefolksparet håller på att inreda sitt rum. Figaro gläder sig åt det gynnsamma läget, nära grevens och grevinnans gemak. Susanna upplyser då Figaro om att greven bara behöver skicka bort honom och sedan ta ett par steg för att befinna sig i deras äkta säng. Figaro tar upp kampen med greven.
Men på grevens sida står Marcellina och Bartolo. Marcellina har lånat Figaro pengar mot löfte att han skall gifta sig med henne om han inte kan betala tillbaka. Bartolo stöder Marcellina för att hämnas på Figaro, som en gång i tiden hjälpte greven att enlevera Bartolos myndling Rosina (den nuvarande grevinnan). Han vill på detta sätt också bli av med Marcellina; de har tillsammans ett barn, som blivit bortrövat redan i späd ålder.
Pagen Cherubino har blivit avskedad efter att ha blivit ertappad av greven med att flirta med trädgårdsmästarens dotter Barbarina, som greven själv har ett gott öga till. Cherubino ber Susanna om råd, men överraskas även här av greven och gömmer sig bakom en länstol, där han ofrivilligt blir vittne till grevens försök att förföra Susanna. När musikläraren Basilio dyker upp hos Susanna, gömmer sig även greven bakom fåtöljen, som Cherubino hinner krypa upp i. Don Basilio uppvaktar å grevens vägnar Susanna och anspelar i utpressningssyfte på pagen, som åtnjuter såväl Susannas som grevinnans gunst. Greven blir rasande och rusar fram från sitt gömställe och upptäcker Cherubino i länstolen.
Figaro har uppmanat grevens undersåtar att uppvakta denne med blommor. I allas namn tackar Figaro greven för att denne avsagt sig rätten till den första natten och han försöker skynda på sitt bröllop med Susanna. Men greven vinner uppskov genom att utlova en rejäl bröllopsfest. Cherubino, rivalen och det farliga vittnet, erhåller av greven en officersbefattning vid dennes regemente och tvingas därigenom resa bort.

Akt II.
Grevinnan blir invigd i Figaros och Susannas planer och der dem sitt stöd, eftersom hon hoppas kunna återvinna sin makes kärlek. Figaro har låtit greven snappa upp en biljett, som upplyser honom om att hans hustru ska ha ett rendezvous. Han vill därigenom förvirra den självmedvetne greven och få honom att avstå från intrigerna mot bröllopet. Samtidigt utlovas greven själv ett rendezvous med Susanna, men han vet inte att Cherubino, utklädd till kvinna, skall gestalta Susanna. Cherubino, som dyrkar grevinnan, går med på planen och befinner sig nu tillsammans med grevinnan och Susanna i grevinnans gemak för att bli utstyrd till flicka. Men greven återvänder tidigare än väntat från jakten och tränger ursinnig in i hustruns gemak. Cherubino blir inlåst i ett kabinett, ett litet sidorum, medan Susanna gömmer sig i rummet. Greven hör ett buller från kabinettet och kräver att bli insläppt. När grevinnan vägrar att låsa upp, går han sin väg för att hämta verktyg för att bryta sig in. Han tvingar grevinnan att följa med honom. Dörren till rummet låses. Under tiden slinker Susanna in i kabinettet och släpper ut Cherubino genom fönstret. Greven tvingas mot sin vilja be hustrun om förlåtelse. Grevinnan försöker avfärda Figaros biljett som ett skämt, men allt pekar på något annat. Trädgårdsmästaren Antonio klagar över att hans blommor blivit nedtrampade och visar upp pagens officersfullmakt, som denne tappat när han hoppade ut genom fönstret. Greven anar sanningen, men utan att kunna bevisa något. Slaget verkar vunnet. Men då dyker plötsligt Marcellina upp med Figaros äktenskapslöfte. Greven ger order om en undersökning.

Akt III.
För att skaffa pengar, så att Figaro ska kunna lösa sin skuld till Marcellina, går Susanna skenbart med på grevens inviter. Men denne upptäcker Susannas verkliga avsikt och dömer Figaro att antingen betala Marcellina eller också gifta sig med henne. För att klara sig ur den svåra situationen säger Figaro att han för att kunna gifta sig måste inhämta sina föräldrars välsignelse. Till allas överraskning visar han sig vara det en gång bortrövade barnet till Marcellina och Bartolo. Marcellina sluter Figaro i sin moderliga famn.
Grevinnan bestämmer sig för att utklädd till Susanna ha en rendezvous med greven. För Susanna dikterar hon en biljett med tid och plats för mötet. Under bröllopsceremonin sticker Susanna till greve Almaviva biljetten. Som tecken på att han kommer till mötet skall han återsända nålen som biljetten är förseglad med. Figaro, som inte är invigd i planen, ser bara hur greven öppnar biljetten och sticker sig på nålen.

Akt IV.
Barbarina skall lämna tillbaka nålen till Susanna, men har tappat bort den. Av henne får Figaro veta att biljetten till greven var skriven av Susanna. Han tror att Susanna bedrar honom och ber sina nya vänner Bartolo och Basilio infinna sig i trädgården för att överraska den otrogna bruden. Susanna och grevinnan har bytt kläder och dyker upp i trädgården. Marcellina gömmer sig i en paviljong, där Barbarina redan väntar på Cherubino. Cherubino letar efter Barbarina, men träffar istället på en annan dam, som han tror är Susanna och genast uppvaktar. Greven dyker upp och Cherubino söker skydd i paviljongen. Greven uppvaktar Susanna, som egentligen är den förklädda grevinnan, och skänker henne en ring.
Figaro träffar på den till grevinnan utklädda Susanna, men känner igen henne på hennes röst och låtsas kurtisera grevinnan. Susanna blir först arg eftersom hon tror att Figaro uppvaktar grevinnan, men han förklarar alltsammans och de försonas.
Greven letar efter "sin Susanna". Figaro och Susanna spelar upp en kärleksscen mellan Figaro och grevinnan. Den ursinnige greven tillkallar sina tjänare och befaller att Figaro skall gripas. Susanna, som greven fortfarande tror är grevinnan, ber denne om förlåtelse, men han förblir orubblig. Då dyker den verkliga grevinnan upp. Greve Almaviva tvingas inse att han är slagen och ber grevinnan Rosina om förlåtelse..
Länkar: Figaros bröllop
Länkar redigerade 2016-11-28
.
http://www.murashev.com/opera/Le_nozze_di_Figaro_libretto_English_Ita...
Figaros bröllop i IMDb Noter till Figaros bröllop i IMSLP Figaros bröllop i engelska Wikipedia Figaros bröllop i svenska Wikipedia Figaros bröllop på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975