Faust

Tonsättare: Charles Gounod.
Libretto/text: J. Barbier och M. Carré, efter Goethes drama.
Undertitel/nr: Opéra i fem akter.
Uruppförande: 19 mars 1859 på Théâtre-Lyrique i Paris.
Personer: Faust (tenor)
Marguerite/Margareta (sopran)
Méphistophélès/ Mefistofeles (bas)
Valentin, soldat och Marguerites bror (baryton)
Siébel/Siebel, en yngling förälskad i Marguerite (sopran)
Marthe/ Martha, Marguerites grannfru (mezzosopran)
Wagner (går i Tyskland och ofta även i Sverige under namnet Brander), soldat (bas)
flickor och kvinnor, borgare, studenter, soldater, andeväsen, änglar (kör)
Tid och plats: en tysk småstad, 1500-talet.


Handling/innehåll:
Den gamle Faust, som tvivlar på vetenskapen och sitt meningslösa liv, sluter ett avtal med helvetet för att finna lyckan genom ungdom, rikedom och kärlek. Han störtar en flicka i fördärvet och dödar hennes bror. Medan den starke och lärde Faust misslyckas med att rädda sin själ, lyckas den svaga och olärda Marguerite undkomma helvetet.

Akt I.
Den åldrade Faust tvivlar inom sig på sitt livsverk och sluter en pakt med Méphistophélès. Han erhåller ungdom, rikedom, lycka i kärlek och ger sin själ i utbyte.

Akt II.
Studenter, soldater och borgare söker tröst i sprit och nöjen för att undfly den trista vardagen. Soldaten Valentin måste dra ut i kriget. Han avgudar sin syster Marguerite och överlämnar henne i vännen Siébels vård. Denne älskar flickan. Méphistophélès roar sig med att uppvigla folkmassan och släppa loss dess lägsta instinkter. Faust upptänds av begär till Marguerite.

Akt III.
Siébel har med sig en blombukett till Marguerite. Men Méphistophélès övertrumfar honom med ett dyrbart smycke. Efter dessa förberedelser, presenterar Satan Faust för Marguerite. Medan Méphistophélès avleder grannfrun Marthes uppmärksamhet, uppvaktar Faust Marguerite. Han vinner flickans förtroende och hon känner sig dragen till honom.

Akt IV.
Marguerite, som en gång beundrades för sin oskuldsfullhet, bespottas nu av folket. Hon har fött Faust ett barn, men han har lämnat henne. Brodern återvänder från kriget och får reda på systerns öde. – Marguerite söker tröst i bönen, men Méphistophélès hindrar henne från att försonas med Gud. – Faust vill återvända till flickan. Men Méphistophélès förhindrar även detta. Med en serenad utger sig Méphistophélès för att uppvakta Marguerite. Men i själva verket hånar han henne i sången. Det blir till en duell mellan Valentin och Faust. Méphistophélès leder Fausts klinga så att Valentin blir dödad. Den döende Valentin förbannar sin syster.

Akt V.
Méphistophélès tar med sig Faust till firandet av Valborgsmässoafton, då själar och andeväsen släpps fria. Vid festens höjdpunkt träder bilden av Marguerite fram inför Faust. Han drabbas av samvetsbetänkligheter. – Marguerite har tagit livet av sitt barn och skall därför avrättas. Faust vill med Méphistophélès hjälp rädda den dömda undan avrättningen. Han dyker tillsammans med Méphistophélès upp i fängelset, men Marguerite vägrar att följa med honom. Hon dör. Méphistophélès svordom "fördömt" besvaras av änglarna med ordet "räddad". Fängelsemurarna rämnar och Marguerites själ stiger upp i himmelen.


.
Länkar: Faust
Länkar redigerade 2016-11-16
.
Faust i IMDb Noter till Faust i IMSLP Faust i engelska Wikipedia Faust i svenska Wikipedia Faust på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975