Falstaff

Tonsättare: Giuseppe Verdi.
Libretto/text: Arrigo Boito efter William Shakespeares skådespel Muntra fruarna i Windsor (1600-01) och Henrik IV, del I och II (1597-98).
Undertitel/nr: Commedia lirica i tre akter.
Uruppförande: 9 februari 1893 på Teatro alla Scala i Milano.
Personer: Sir John Falstaff, en avsigkommen riddare (baryton)
Ford, en rik köpman (baryton)
Fenton, en ung kavaljer (tenor)
Dr Cajus (tenor)
Bardolfo/Bardolfus (tenor)
Pistola/Pistol (bas)
Alice, Fords vackra hustru (sopran)
Nennetta, hennes dotter (sopran)
mrs Quickly/Fru Quickly (mezzosopran)
Meg Page, Alices väninna (mezzosopran)
Värdshuset Strumpebandets värd; Robin, Falstaffs page; En av Fords unga tjänare (stumma roller)
borgare och folk i Windsor, Fords tjänare, älvor, feer, häxor, andra och djävlar
Tid och plats: Windsor, i början av 1400-talet under Henrik IVs regeringstid.

Falstaff i andra sammanhang:

verk av flera tonsättare, efter Shakespeare, däribland


2 symfonisk studie av Edward Elgar, uruppförd 1913 – efter Henrik IV och Henrik V.
PM75

3 opera av Antonio Salieri.

VäV97


Handling/innehåll:
Akt I.
Scen 1.
Värdshuset Strumpebandet. Den tjocke riddaren Sir John Falstaff har skrivit identiska kärleksbrev till de förmögna borgarfruarna Alice Ford och Meg Page. Han hoppas på såväl nya kärleksäventyr som på en möjlighet att fylla sintomma börs. Dr Cajus beskyller Falstaffs kumpaner Bardolfo och Pistola för att ha bestulit honom. som svar kastar Falstaff ut honom. Men när Falstaff sedan inviger Bardolfooch Pistola i sina planer och ber dem överlämna kärleksbreven, vägrar de att ha någon del i ett så ovärdigt företag. Falstaff anförtror istället breven till sin page och jagar rasande ut kumpanerna från värdshuset.

Scen 2. Parken vid Fords hus. Alice och Meg har mottagit Falstaffs brev, men blir djupt kränkta när de upptäcker att breven är identiska. De bestämmer sig tillsammans med fru Quickly och Nenetta för att bestraffa den fräcke riddaren. Under tiden har Falstaffs kumpaner avslöjat Falstaffs avsikter för den svartsjuke Ford. Denne bestämmer sig för att söka upp Falstaff under falskt namn, för att få hustruns otrohet bekräftad. Alice planerar å sin sida att kalla Falstaff till ett rendezvous, där hon sedan skall låta honom blamera sig ordentligt. Under tiden tar den unge Fenton tillfället i akt och uppvaktar i smyg husets dotter, Nanetta.

Akt II.
Scen 1.
På värdshuset Strumpebandet. De ångerfulla kumpanerna återvänder till Falstaff. Fru Quickly överlämnad Alice fords inbjudan. Falstaff blir överlycklig. När Ford sedan dyker upp under namnet herr Fontana och ber Falstaff om att mot betalning hjälpa honom att erövra Alice, känner riddarens tillfredställelse inga gränser och han skryter om att Alice väntar på honom redan samma dag. När riddaren lämnar Ford för att klä upp sig, ger Ford utlopp för sin rasande svartsjuka, men lyckas lägga band på sig när riddaren återvänder. De båda lämnar värdshuset tillsammans.

Scen 2. En sal i Fords hus. Fru Quickly signalerar att Falstaff är på väg. Alice har roligt åt riddarens uppvaktning. Men plötsligt kommer Ford oväntat hem. Falstaff gömmer sig i en tvättkorg. Ford och hans vänner söker igenom huset efter Falstaff, men upptäcker istället dottern nannetta i Fentons armar. Eftersom Ford vill gifta bort Nannetta med dr Cajus, jagar han rasande ut Fenton ur huset. Under tiden låter Alice hiva ut tvättkorgen med den tjocke riddaren genom fönstret ned i Themsen.

Akt III.
Scen 1.
Utanför värdshuset Strumpebandet. Efter det olyckliga kärleksäventyret klagar Falstaff över de småsinta och ohederliga borgarna. Fru Quickly överlämnar ett brev från den förment otröstliga Alice, som säger sig vilja träffa Falstaff på nytt i Windsors park. Men Falstaff måste vara utklädd till "Den svarte jägaren". Alice, Meg, Nannetta, Ford, dr Cajus och Fenton ligger gömda här och var och lyssnar i smyg till samtalet. Ford beslutar sig för att bestraffa Falstaff och dr Cajus, som av Ford blivit lovad Nannettas hand, lovar att hjälpa till genom att klä ut sig till munk. Men fru Quickly råkar höra deras samtal och meddelar Alice, som vill att Nannetta skall gifta sig med Fenton.

Scen 2. Windsors park. Vid midnatt är Falstaff punktligt på plats. för att spoliera Fords och dr Cajus plan klär kvinnorna ut Fenton i en munkkåpa. Falstaffs rendezvous med Alice avbryts av Meg, som varnar dem för att allsköns otyg är på väg. Borgarna, som är utklädda till spöken och älvor, angriper Falstaff och spöar honom. När alla tar av sig sina masker visar sig dr Cajus trolovade vara Bardolfo, medan Ford upptäcker att han har gett sin välsignelse åt Nannetta och Fenton, och Falstaff inser att han har blivit gjord till åtlöje. Ford suckar uppgivet och Falstaff gör god min i elakt spel, i synnerhet som han blir bjuden på middag. Falstaffs sensmoral är: "Allting är skoj på jorden".


.
Länkar: Falstaff
Länkar redigerade 2021-09-06
.
Falstaff i IMDb Noter till Falstaff i IMSLP Falstaff i Libris Falstaff på Spotify xxx i Stockholms Stadsbiblioteks bestånd Falstaff i engelska Wikipedia Falstaff i svenska Wikipedia Falstaff på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Vem är vem i klassisk musik 1997