L'elisir d'amore

Tonsättare: Gaetano Donizetti.
Libretto/text: Felice Romani efter Eugène Scribes libretto till Aubers opera Le Philtre, som i sin tur bygger på Sivlio Malapertas Il filtro.
Svensk titel: Kärleksdrycken.
Undertitel/nr: Melodramma giocoso i två akter.
Uruppförande: 12 maj 1832 på Teatro della Canobbiana i Milano.
Personer: Adina, en rik och lynnig godsägarinna (sopran)
Nemorino, en enkel bondeyngling, förälskad i Adina (tenor)
Belcore, sergeant vid byns garnison (baryton)
Dottore Dulcamara, kringresande kvacksalvare (bas)
Giannetta, en ung bondtös (sopran)
bönder, bondhustrur,soldater (kör)
Tid och plats: En by i Baskien i början av 1800-talet.

(it. L'élisir d'amore) komisk opera av Donizetti, uruppförd i Milano 1832, i Stockholm 1840. Libretto av F. Romani; "elixiret" är ett billigt vin som ordineras av en kvacksalvare.
PM75


Handling/innehåll:
Den unge bonden Nemorino älskar den rika och vackra Adina, som även livligt uppvaktas av sergeant Belcore. För att mildra sin kärlekssorg köper Nemorino en "kärleksdryck" (som i själva verket är en flaska gott vin) av "mirakeldoktorn" Dulcamara. När Adina får veta att Nemorino har låtit sig värvas som soldat för att få råd att köpa de ädla dropparna, blir hon djupt rörd och inser Nemorinos uppriktiga kärlek. Hon friköper honom och de blir ett lyckligt par.

Akt I.
Till skördearbetarnas stora förtjusning berättar den unge, enkle bonden Nemorino om sin kärlek till den rika och vackra Adina. Adina läser den gamla historien om Tristan och Isolde för byfolket och förlöjligar vekrningarna av kärleksdrycken, med vilken Tristan vinner Isoldes kärlek. Sergeant Belcore gör entré till festliga marschklanger och uppvaktar stormigt Adina. Den smickrade Adina bryr sig inte om Nemorinos blyga kärleksförklaringar. Byfolkets nyfikenhet väcks av en präktig vagn som tillhör den kringresande kvacksalvaren Dulcamara, som erbjuder medicin mot alla slags sjukdomar och krämpor. Naturligtvis har han även en kärleksdryck redo för att bota Nemorinos kärleksbekymmer. Det rör sig visserligen bara om en flaska gott Bordeauxvin, men med snabb verkan: den uppmuntrade Nemorino mister sin blyghet inför Adina. Av trots går Adina nu med på Belcores giftermålsanbud.

Akt II.
Nemorino är förtvivlad, eftersom kärleksdrycken inte har verkat så som han hade hoppats. För att kunna köpa en ny flaska av den dyra drycken måste han låta värva sig som soldat av Belcore, och betalar sedan mirakeldoktorn med värvningspengen. I byn sprids under tiden ett rykte om att Nemorino skulle ha fått ärva en rik, nyligen avliden farbror. Han blir plötsligt eftertraktad av alla byns flickor. Eftersom han inte känner till ryktet, tillskriver han detta kärleksdrycken. Adina får veta att Nemorino har låtit värva sig som soldat för att kunna köpa trolldrycken. Hon blir rörd av hans uppriktiga kärlek och köper honom fri. I slutskedet känner sig även Dulcamara mycket väl till mods, eftersom han nu kan göra storartade affärer med sin "kärleksdryck".


.
Länkar: L'elisir d'amore
Länkar redigerade 2016-11-07
.
L'elisir d'amore i IMDb Noter till L'elisir d'amore i IMSLP L'elisir d'amore i engelska Wikipedia Kärleksdrycken i svenska Wikipedia L'elisir d'amore på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975