Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti

Tonsättare: Wolfgang Amadeus Mozart.
Libretto/text: da Ponte, Lorenzo.
Svensk titel: Troheten på prof/"Så gör de alla eller Skolan för älskande".
Undertitel/nr: Opera buffa i två akter – KV 588.
Uruppförande: 26 januari 1790 på gamla Burgtheater i Wien. 1830 i Stockholm.
Personer: Fiordiligi, en dam från Ferrara, bosatt i Neapel (sopran)
Dorabella, hennes syster, också hon bosatt i Neapel (sopran)
Guglielmo, officer och Fiordiligis älskade (bas)
Ferrando, officer och Dorabellas älskade (tenor)
Despina, damernas kammarjungfru (sopran)
don Alfonso, en gammal filosof (bas)
kvinnor och män, soldater och sjömän (kör)
Tid och plats: Neapel i slutet av 1700-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
De båda unga officerarna Guglielmo och Ferrando är förlovade och framhåller stoltatt deras blivande hustrur är dem trogna. Vännen don Alfonso tvivlar och man ingår ett vad, där kvinnornas trohet skall sättas på prov. – Experimentet tar sin början. Ferrando och Guglielmo lurar i Fiordiligi och Dorabella att de måste dra ut i kriget och tar ett smärtsamt farväl. Alla anar att inget kommer att bli som förr. – De båda officerarna återvänder, men är nu förklädda till två exotiska främlingar och introduceras som vänner till don Alfonso. De bekänner genast sin kärlek till de båda förvirrade kvinnorna, som blir upprörda och avvisar dem. Männen fortsätter enträget sina uppvaktningsförsök och låtsas till sist begå självmord för att bevisa sin kärlek. De "räddas" dock av den till läkare utklädda Despina, kvinnornas kammarjungfru, som don Alfonso har mutat för att få en medhjälpare. Männens "självmordsförsök" har gjort stort intryck på kvinnorna, men de fortsätter ändå att vara ståndaktiga.

Akt II.
De båda förklädda fästmännen fortsätter sina förförelsekonster och Despina uppmuntrar kvinnorna att ge efter. Ferrando uppvaktar Fiordiligi, Guglielmos trolovade, och Guglielmo uppvaktar Dorabella, som är Ferrandos fästmö. Dorabella faller för Guglielmo, medan Fiordiligi förblir ståndaktig. Det gör naturligtvis Guglielmo förtjust, medan Ferrando blir djupt förtvivlad. Men det visar sig att även Fiordiligi har fallit för sin friare, trots att hon fortfarande älskar sin fästman. För att undvika att utsätta sig för fler frestelser vill hon därför bege sig till Guglielmo, som hon tror befinner sig i fält. Men innan hon hinner ge sig av söker Ferrando upp henne och hon ger efter för hans kärleksförklaringar. Nu är även Guglielmo förtvivlad. – Alfonso sänder bud efter en notarie, som i själva verket är den förklädda Despina, för att låta upprätta äktenskapskontrakten. Men just som kontrakten har undertecknats, kommer bud om att de verkliga färstmännen skall återvända. Guglielmo och Ferrando avslöjar maskeraden och kvinnorna förstår att de har blivit lurade. De ursprungliga paren återställs, men handlar det fortfarande om de "rätta" paren? I vilket fall som helt har Alfonso vunnit sitt vad och alla tvingas konstatera att "så gör alla kvinnor" – Così fan tutte.


.
Länkar: Così fan tutte
Länkar redigerade 2016-11-06
.
Così fan tutte i IMDb Noter till Così fan tutte i IMSLP Così fan tutte i engelska Wikipedia Così fan tutte i svenska Wikipedia Così fan tutte på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975