Castor et Pollux

Tonsättare: Jean Philippe Rameau.
Libretto/text: Pierre Joseph Bernard.
Undertitel/nr: tragédie lyrique i prolog och fem akter.
Uruppförande: Paris, Opéra 24 oktober 1737.
Personer: Castor (haut-contre)
Pollux (bas)
Télaïre (sopran)
Phébé (sopran)
L'Amour (Amor) (haut-contre)
Jupiter (bas)
Vénus (sopran)
Mars (bas)
Minerve (sopran)


Handling/innehåll:
I prologen ber Minerva och Amor Venus att slå krigsguden Mars i bojor, och alla gläder sig åt freden.

Castor är död och begråts av sin älskade Telaïre, som ber sin far solen att hon skall få följa Castor i döden. Då inträder Castors odödlige bror Pollux och berättar att han har hämnats broderns död, och Telaïre bönfaller honom att hämta tillbaka Castor från dödsriket. Detta kon dock ske endast om Pollux är beredd att inta hans plats. Phoebe försöker förgäves hindra Pollux från att stiga ned i Hades, men han gör det ändå och hittar broderns skulla efter mycket sökande. Först vill Castor inte ta emot broderns offer, men då han hör att det är för Telaïres skull samtycker han på villikor att det är för en enda dag och inte mer.

Detta berättar Castor för Telaïre då han återvänder till jorden, men Jupiter har hämtat upp sin son Pollux från Hades och Castor kan alltså lösas från sitt löfte. Båda bröderna får plats bland stjärnbilderna på himlen som belöning för sin broderskärlek.

Castor et Pollux är Rameaus mästerverk och uppfördes över 250 gånger de första 50 åren. 1754 omarbetades operan grundligt i och med att Bernard lade till nya scener med både svartsjuka och blodsutgjutelse utan att den vann något på det.


.
Länkar: Castor et Pollux
Länkar redigerade 2016-11-06
.
Castor et Pollux i IMDb Noter till Castor et Pollux i IMSLP Castor et Pollux i engelska Wikipedia Castor et Pollux i svenska Wikipedia Castor et Pollux på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Wikipedia