Brudköpet

Tonsättare: Bedrich Smetana.
Libretto/text: Karel Sabina.
Originaltitel: Prodaná nevesta.
Undertitel/nr: Komiche Oper i tre takter.
Uruppförande: Första versionen (i två akter): 30 maj 1866 på Provisoriska teatern i Prag; andra versionen: 29 januari 1869 på Provisoriska teatern i Prag; tredje versionen: 1 juni 1869 på Provisoriska teatern i Prag; slutgiltig version: 25 september 1870 på Provisoriska teatern i Prag.
Personer: Krusina, bonde (baryton)
Ludmila, hans hustru (sopran)
Marenka, de bådas dotter (sopran)
Micha, godsägare (baryton)
Háta, hans andra hustru (mezzosopran)
Vasek, hennes son (tenor)
Jeník, son till Michas första hustru (tenor)
Kecal, äktenskapsmäklare (bas)
Cirkusdirektören (tenor)
Esmeralda, dansös (sopran)
uff, en komediant (bas)
byfolk, komedianter, barn (kör, balett, statister)
Tid och plats: En by i Böhmen under körsbärsblomningen på våren, 1800-talets mtt.


Handling/innehåll:
Akt I.
Ett bytorg med ett värdshus. De glada bönderna firar vårmarknaden. Endast Marenka är bedrövad, eftersom hon skall gifta sig med den stammande Vasek. Hennes far Krusina har avtalat med Vaseks far, den rike godsägaren Micha, att hans dotter skall gifta sig med en av dennes söner. Eftersom sonen i första äktenskapet är försvunnen, återstår endast Vasek. Men Marenka älskar främlingen Jeník. Denne bedyrar att han kommer från en solid borgerlig släkt och att en illasinnad styvmor har drivit honom hemifrån. Då blandar sig Kecal, äktenskapsmäklaren, i leken. Han vädrar möjligheten till ett rundligt honorar och insisterar på att trolovningen snabbt skall avgöras. Men Marenka vill ha sin Jeník.


Akt II.

Värdshuset. På värdshuset försöker Kecal få Jeník att ge upp tanken på äktenskap med Marenka. Samtidigt avråer Marenka den stammande Vasek från äktenskapet, som bara kommer att bringa honom olycka. Vasek blir förskräckt. Under tiden lyckas Kecal sluta ett fördelaktigt avtal: Jeník är mot en större penningsumma beredd att avstå från Marenka. Men bara under ett villkor: att Marenka måste gifta sig med en av Michas söner. Till allas bestörtning skriver Jeník under avtalet.

Akt III.
Bytorget med värdshuset. Ett kringresande cirkussällskap har anlänt till byn. Vasek har blivit förtjust i lindanserskan Esmeralda och klär för hennes skull ut sig till björn för att rädda cirkusen ur en penibel situation. Medan Vasek nu har funnit sin lycka, är Marenka förtvivlad, eftersom hon nu har fått höra ryktet om att Jeník har avstått från henne för pengar. Men snart löser sig problemet: Micha känner i Jeník igen sin försvunne äldste son. Nu kan såväl överenskommelsen mellan Krusina och Micha som den mellan Jeník och Kecal hållas: Marenka gifter sig med en av Michas söner – Jeník.


.
Länkar: Brudköpet
Länkar redigerade 2016-03-21
.
Brudköpet i IMDb Noter till Brudköpet i IMSLP Brudköpet i engelska Wikipedia Brudköpet i svenska Wikipedia Brudköpet på Youtube                Källa: Opera, Könemann 1999