Béatrice et Bénédict

Tonsättare: Hector Berlioz.
Libretto/text: Hector Berlioz. efter William Shakespeares komedi Mycket väsen för ingenting.
Undertitel/nr: opéra-comique i två akter. H 138.
Uruppförande: 9 augusti 1862 på Théâtre Bénazet i Baden-Baden.
Personer: Don Pédro/Pedro, den sicilianska härens general (bas)
Claudio, hans adjutant (baryton)
Bénédict/Benedick, siciliansk officer, Claudios vän (tenor)
Léonato/Leonato, Messinas ståthållare (talroll)
Héro/Hero, Leonatos dotter (sopran)
Béatrice/Beatrice, Héros kusin (sopran)
Ursule/Ursula, Héros sällskapsdam (mezzosopran)
Somarone, kapellmästare (bas)
En budbärare, En notarie, Två tjänare (talroller)
musikanter, sångare och sångerskor, sicilianare, ståthållarens följe (kör)
Tid och plats: Messina på 1500-talet.


Handling/innehåll:
Medan Héro och Claudio är säkra på att de älskar varandra, tror Béatrice och Bénédict att de hatar varandra. Vännerna för dem bakom ljuset och därigenom uppenbaras deras äkta känslor, och de blir i sin tillgivna hatkärlek till ett par.

Akt I
Scen 1

Don Pédros segerrika armé återvänder från kriget och hälsas välkommen. Héro väntar på Claudio, som hon skall gifta sig med, medan Béatrice väntar på Bénédict för att kunna gräla med honom. Brudgummen Claudio och Don Pédro försöker förgäves övertala Bénédict att gifta sig.

Scen 2
För kapellmästaren Somarone är bröllopet en utmärkt möjlighet till ökad prestige. Han repeterar en bröllopskomposition.


Scen 3

Claudio, don Pédro och Léonato får Bénédict att tro att Béatrice älskar honom. Hos Bénédict uppväcker denna underrättelse dittills oanade kärleksfulla känslor gentemot Béatrice.

Scen 4
Den lyckliga bruden Héro har på ett liknande sätt för Béatrice bakom ljuset. Själv gläder hon sig inför det förestående bröllopet.

Akt II
Scen 1

För att förbereda sig inför bröllopet improviserar kapellmästare Somarone en dryckesvisa, sm blir lika misslyckad som bröllopsmelodin.

Scen 2
Béatrice är djupt rörd av Bénédicts påstådda kärlek och erinrar sig med vilken sorg hon lät Bénédict dra ut i kriget. Hon älskar honom, men vill av stolthet inte yppa sina känslor. Missunsamt betraktar hon Héros lycka. Vännernas bröllopsfirande har redan tagit sin början och på nytt hamnar Béatrice och Bénédict i en ordstrid, men båda finner i varandras ord tecken på kärlek. När Héro och Claudio undertecknar äktenskapskontraktet, undertecknas ett sådant även av trätoparet, men först efter det att alla missförstånd har klarats upp.


.
Länkar: Béatrice et Bénédict
Länkar redigerade 2020-02-09
.
Noter till Béatrice et Bénédict i IMSLP Béatrice et Bénédict i engelska Wikipedia Béatrice et Bénédit i svenska Wikipedia Béatrice et Bénédict på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975