Barberaren i Sevilla

Tonsättare: Gioacchino Rossini 
Libretto/text: Cesare Sterbini efter Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais komedi Le Barbier de Séville ou La Précaution inutile (Barberaren i Sevilla eller Den fåfänga försiktigheten).
Originaltitel: Il barbiere di Siviglia
Undertitel/nr: Almaviva ossia l'inutile precanzione (Almaviva eller den fågänga försiktigheten). Commedia i två akter. 
Uruppförande: 20 februari 1816 på Teatro Argentina i Rom. 
Personer: Greve Almaviva (tenor)
Doktor Bartolo, Rosinas förmyndare (bas)
Rosina, Bartolos myndling (mezzosopran eller sopran)
Figaro, barberare (bas)
Basilio, sånglärare (bas)
Berta (Marzellina), Bartolos hushållerska (mezzo eller alt)
Fiorello, Almavivas betjänt (baryton)
Ambrosio, Bartolos tjänare (bas)
Vaktofficeren (bas)
Notarien (stum roll)
poliser, soldater (kör)
Tid och plats: Sevilla i mitten av 1600-talet.


Handling/innehåll:

Greve Almaviva uppvaktar Rosina. Han lyckas med hjälp av den sluge och uppfinningsrike Figaro överlista hennes förmyndare. Greven och borgarflickan blir ett par.

Akt I.
Greve Almaviva försöker, under namnet Lindoro, förgäves få kontakt med Rosina, den stränge gamla doktor Bartolos myndling. Han söker hjälp hos Figaro och tar denne i sin tjänst. Bartolo är ytterst misstänksam, allra helst som Rosinas sånglärare Basilio varnar honom för att greve Almaviva befinner sig i staden och stryker runt Bartolos hus. På Figaros inrådan försöker Almaviva förklädd till soldat och med en inkvarteringsorder tränga in i Bartolos hus. Han låtsas vara berusad och uppståndelsen drar till sig stadsvakten. Men Almaviva ger sig i hemlighet tillkänna för vaktofficeren som greve, varpå denne genast avlägsnar sig tillsammans med sitt folk. Bartolo förstår sig inte längre på världen.

Akt II.
På Figaros inrådan försöker Almaviva på nytt ta sig in i Bartolos hus, den här gången som sånglärare. Han påstår att Basilio är sjuk och därför har skickat honom. När den misstänksamme gamma mannen äntligen somnar in, uttröttad av allt sjungandet, förvandlas sångtstunden till en herdestund. Under tiden lägger Figaro beslag på Bartolos nyckel till balkongdörren. När den ovetande Basilio dyker upp för sånglektionen, övertygas han med en stinn penningpung om att han verkligen är sjuk och lämnar fältet fritt för den falske musikläraren.

Medan Figaro avleder doktorn med sin rakningskonst, planerar Rosina och Almaviva rymningen. Men Bartolo anar oråd och kastar ut den föregivne musikläraren. Han skickar iväg Basilio efter en notarie, eftersom han nu själv vill gifta sig med Rosina. Han övertygar Rosina om att Lindoro inte älskar henne utan bara är mellanhand åt en viss greve Almaviva, och i sin förtvivlan förråder hon rymningsplanen.

Bartolo ger sig iväg för att tillkalla stadsvakten. Almaviva och Figaro klättrar som avtalat in i Bartolos hus genom balkongdörren. "Lindoro" avslöjar för Rosina att han i själva verket är greve Almaviva och lyckas därigenom motbevisa Bartolos lögn. Figaro uppmanar kärleksparet att fly, men det är redan för sent eftersom stegen till balkongen är borttagen. Basilio dyker upp tillsammans med notarien. När doktor Bartolo äntligen kommer tillbaka med stadsvakten, finner han ett lyckligt gift par. All försiktighet visade sig vara förgäves..
Länkar: Barberaren i Sevilla
Länkar redigerade 2016-03-21
.
Barberaren i Sevilla i IMDb Noter till Barberaren i Sevilla i IMSLP Barberaren i Sevilla i engelska Wikipedia Barberaren i Sevilla i svenska Wikipedia Barberaren i Sevilla på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999