Barberaren i Bagdad / Barberaren från Bagdad

Tonsättare: Peter Cornelius.
Libretto/text: Peter Cornelius efter berättelser ur Tusen och en natt (29:e till 31:a natten).
Originaltitel: Der Barbier von Bagdad.
Undertitel/nr: Komische Oper i två akter.
Uruppförande: 15 december 1858 på Hofteater i Weimar.
Personer: Kalifen (baryton)
Baba Mustapha, kadi (tenor)
Margiana, dennes dotter (sopran)
Bostana, en släkting till kadin (mezzosopran)
Nureddin (tenor)
Abul Hassan Ali Ebn Bekar, barberare (bas)
Tre muezziner (bas, 2 tenorer)
En slav (tenor)
Fyra beväpnade män (2 tenorer, 2 basar)
Nureddins tjänare, kadins vänner, invånare i Bagdad, gråterskor, kalifens följe (kör)
Plats: Bagdad.


Handling/innehåll:
Akt I.
Nureddin är förälskad i Margiana, kadins dotter. Eftersom han inte hyser någon förhoppning om att kunna få henne till hustru, sitter han för sig själv och dagdrömmer. Men när Bostana, en av Margianas väninnor, låter honom veta att den tillbedda väntar honom till ett rendezvous när muezzinen ropar ut bönestunden och hennes far beger sig till moskén, förvandlas självmordskandidaten till en levnadsglad ung man. För att göra sig så vacker som möjligt för sin älskade, beger han sig till stadens främste barberare, Abul Hassan. Denne pratar mer än han arbetar, men sätter igång med en dramatisk försköningskur och frågar ut Nureddin om dennes kärleksproblem. När Abul Hassan sedan insisterar på att slå följe med Nureddin, tvingas denne fundera ut en list för att bli av med honom: Han lurar i barberaren att denne lider av en svår sjukdom och rekommenderar honom att gå till sängs.

Akt II.
Margiana och Bostana väntar ivrigt på Nureddin. Under tiden har den av fadern tilltänkte brudgummen, den rike Selim från Damaskus, låtit sända en skattkista som morgongåva till Margiana. Kadin hinner knappt lämna huset för bönestunden förränn Nureddin dyker upp. Men Barberaren har i hemlighet följt efter honom och håller vakt framför huset. Plötsligt återvänder kadin oväntat och pryglar en av sina slavar på grund av en sönderslagen vas. Barberaren tror att hans skyddsling befinner sig i fara och går in i huset. Han får redan på att Nureddin befinner sig i kistan och anklagar kadin för att ha mördat denne. Kalifen kommer dit för att bilägga tvisten. Han låter öppna kistan och fäller sin dom: Eftersom kadin har sagt att kistan och dess innehåll tillhör hans dotter, så får hon behålla Nureddin som har gömt sig i den. Alla de närvarande blir inbjudna till bröllopet och kalifen tar den trogne barberaren i sin tjänst.


.
Länkar: Barberaren i Bagdad / Barberaren från Bagdad
Länkar redigerade 2016-03-21
.
Noter till Barberaren i Bagdad i IMSLP Barberaren i Bagdad i engelska Wikipedia Barberaren från Bagdad i svenska Wikipedia Barberaren i Bagdad på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975