Askungen

Tonsättare: Jules Massenet.
Libretto/text: Henri Cain efter Charles Perraults saga.
Originaltitel: Cendrillon.
Undertitel/nr: Conte de fée (saga) i fyra akter och sex tablåer.
Uruppförande: 24 maj 1899 på Opéra Comique, Paris.
Personer: Cendrillon/Lucette/Lucy (Askungen) (sopran)
Madame de la Haltière, Cendrillons styvmor (kontraalt)
Le Prince Charmant (Drömprinsen) (sopran)
Fen (lätt sopran)
Noémie, Cendrillons styvsyster (sopran)
Dorothée, Cendrillons styvsyster (mezzosopran)
Pendolfe, Cendrillons far (baryton)
Kungen (baryton)
Le Doyen de la Faculté (tenor)
Le Surintendant des plaisirs (baryton)
Le Premier Minister (baryton)
6 andar (4 sopraner och 2 mezzosopraner)

Massenets försök att skapa en populär sagoopera i linje md Humperdincks Hans och Greta lyckades inte, och han kunde inte heller tävla med Rossinis opera med samma motiv.


Handling/innehåll:
Akt I.
Madame de la Haltières döttrar Noémie och Dorothée skall på bal hos prinsen medan styvdottern Lucy (Askungen) som vanligt får stanna hemma. När de har åkt sin väg drömmer Askungen om att själv komma till balen, och en fe förvandlar hennes lumpor till en överdådig klänning och ger henne lov att gå på balen, på villkor att hon är hemma före midnatt.

Akt II.
Prinsen skall välja en brud på balen, men ingen av de unga damerna intresserar honom. Först då Askungen visar sig blir han förälskad, men fastän hon lovar att bli hans skyndar hon bort när klockan slår tolv. I hastigheten tappar hon den ena av sina glasskor.

Akt III.
Då alla har kommit hem efter balen berättar Askungens styvsystrar om den okända flickan som uppfört sig skamlöst, och Askungen blir så olycklig att hon beslutar att rymma till sitt barndomshem, där hon var lycklig. På vägen passerar hon genom feernas skog och möter prinsen. Han friar till henne, och fen viftar med sitt trollspö och båda faller i sömn.

Akt IV.
Askungen har förts tillbaka till madame de la Haltières hus i medvetslöst tillstånd, och hennes far berättar då hon kvicknar till att hon har yrat och pratat något om en sko. Ute på gatan uppmanas alla flickor i staden att komma till kungaslottet och prova Askungens tappade glassko för att prinsen skall kunna finna sin älskade igen. Fen för Askungen till slottet där hon till allmänt jubel förenas med prinsen.


.
Länkar: Askungen (Massenet)
Länkar redigerade 2019-02-10
.
Cendrillon i IMDb Noter till Cendrillon i IMSLP Cendrillon i engelska Wikipedia Cendrillon (Massenet) i svenska Wikipedia Cendrillon på Youtube                Källor: Operalexikonet, Prisma 1993 ; Wikipedia