Ariadne på Naxos

Tonsättare: Richard Strauss.
Libretto/text: Hugo Von Hofmannsthal.
Originaltitel: Ariadne auf Naxos.
Undertitel/nr: opera i en akt med en prolog.
Uruppförande: av första versionen: 25 oktober 1912 på Hoftheater (Kleines Haus) i Stuttgart, av andra versionen: 4 oktober 1916 på Hofoper i Wien.
Personer: Prologen:
Ceremonimästaren (talroll)
Musikläraren (baryton)
Kompositören (sopran)
Tenoren, även Bacchus (tenor)
Officeren (tenor)
Dansmästaren (tenor)
Perukmakaren (hög baryton)
Lakejen (bas)
Zerbinetta (sopran)
Primadonnan, även Ariadne (sopran)
Harlekin (baryton)
Scaramuccio/Scaramouche (tenor)
Truffaldin/Truffaldino (bas)
Brighella (tenor)
Personer i operan:
Ariadne (sopran)
Bacchus (tenor)
Najaden (sopran)
Dryaden (alt)
Echo (sopran)
som mellanspel:
Zerbinetta (sopran)
Harlekin (baryton)
Scaramuccio/Scaramouche (tenor)
Truffaldin/Truffaldino (bas)
Brighella (tenor)
Tid och plats: Wien i slutet av 1600-talet.

Den ursprungliga versionen (1912) var avsedd att uppföras som efterspel till Molières pjäs Borgaren adelsman (fr. Le Bourgeois gentilhomme; med Strauss scenmusik; en självständig, längre version uppförd 1916.
PM75


Handling/innehåll:
En parveny anordnar en fest och låter som underhållning för gästerna uppföra både en commedia dell'arte-föreställning och en tragisk oper. Zerbinetta och Ariadne, komediant och hjältinna, lär sig förstå varandra. Tragedin slutar på ett oväntat sätt.

Prologen
I teatern i ett palats. En ung tonsättare förbereder framförandet av sin första opera. Uppdragsgivaren och ägaren befaller att den skall ges samtidigt med en komedi. Alla blir konsternerade. Den enda som inte tappar modet är komedianten Zerbinetta, som tack vare sin charm försonas med tonsättaren.

Operan
På ön Naxos. Ariadne, som har övergivits av sin gemål Theseus, beklagar sitt öde och längtar efter döden. Komedianten Zerbinetta lär hjältinnan en läxa om hur man genom att finna en ny kärlek kan lära sig glömma männens otrohet. Elementärandrana förkunnar en guds ankomst. Ariadne tror sig falla i dödsgudens armar, men denne visar sig vara Bacchus, som får hennes kärlek att vakna på nytt och ger henne ett nytt liv.


.
Länkar: Ariadne på Naxos
Länkar redigerade 2016-03-19
.
Ariade på Naxos i IMDb Noter till Ariadne på Naxos i IMSLP Ariadne på Naxos i engelska Wikipedia Ariadne på Naxos i svenska Wikipedia Ariadne på Naxos på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975