Domenico Scarlatti

Från: Italien.
Född: 26 oktober 1685 i Neapel.
Död: 23 juli 1757 i Madrid.
Verksam som: tonsättare, musiker.
Instrument: cembalo.
Musikgenre: klassisk musik.
Verk: känd för sina cembalokompositioner (555 cembalosonater), italienska operor m.m. Bland övriga verk finns ett Stabat Mater och annan kyrkomusik.
Aktiv: 1700-talet ; 1710-talet ; 1720-talet ; 1730-talet ; 1740-talet ; 1750-talet.

Länkar till internet

Tjänstgjorde i Rom och vid hoven i Lissabon och Madrid. Han var en av sin tids främsta cembalospelare, som införde många nya effekter i klavertekniken. Han skrev mer än 500 ensatsiga klaverstycken, "sonater", som i allmänhet består av två delar. Deras uppbyggnad påminner om sonatformen, de innehåller rikligt med originella klangverkningar, har ofta ett livligt tempo och omväxlande melodier. Stilistiskt var Scarlatti påverkad av italiensk violinmusik och neapolitansk opera, men även av spansk folkmusik, specielt gitarrens klangeffekter och vissa dansrytmer.
BM03

Son till Alessandro Scarlatti..
Länkar: Domenico Scarlatti
Länkar redigerade 2021-01-16
.
http://www.johnsankey.ca/consonance.html
http://scarlatti.cz/?language=en
Domenico Scarlatti på Deezer Domenico Scarlatti i Discogs Domenico Scarlatti i IMDb Noter av Domenico Scarlatti i IMSLP Domenico Scarlatti i last.fm Domenico Scarlatti i MusicBrainz Domenico Scarlatti i Rate Your Music Domenico Scarlatti på Spotify Domenico Scarlatti i engelska Wikipedia Domenico Scarlatti i svenska Wikipedia Domenico Scarlatti på YoutubeKällor: Prismas musiklexikon 1975 ; Bonniers musiklexikon 2003 ; Wikipedia