Johan Helmich Roman

Från: Sverige.
Född: 26 oktober 1694 i Stockholm.
Död: 19 oktober 1758 i Haraldsmåla, Ryssby socken, Kalmar län.
Verksam som: tonsättare, orkesterledare.
Musikgenre: klassisk musik.
Verk: hans stora produktion (där äktheten emellertid i några fall har ifrågasatts) omfattar musik för hovet (däribland den bekanta Drottningholmsmusiken och Golovinmusiken, samt kantater och sviter), kyrkomusik (bl.a. ett Jubilate, ett Te Deum och Den Svenska Messan), orkestersviter och ett 20-tal sinfonior, uvertyrer, concerti grossi och violinkonserter, triosonater och flöjtsonater (Sonate a flauto traverso, violone e cembalo), violin- och klavermusik.
Aktiv: 1700-talet ; 1710-talet ; 1720-talet ; 1730-talet ; 1740-talet.

Öppnar index över Läsesalongens pressklipp i nytt fönster
Länkar till internet

Roman brukar kallas den svenska musikens fader på grund av sina insatser som tonsättare och organisatör. Han gjorde också mycket för att visa hur det svenska språket kunde utnyttjas musikaliskt och arbetade för att sprida musiken till en bredare allmänhet. Dörmed skapade han också förutsättningen för den gustavianska musikkulturens blomstring. Som tonsättare var han inte särskilt nationellt påverkad, hans stil var snarare influerad av Englands och kontinentens mästare.
BM03


.
Länkar: Johan Helmich Roman
Länkar redigerade 2020-04-04
.
https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/6817
Johan Helmich Roman i Discogs Johan Helmich Roman i IMDb Noter av Johan Helmich Roman i IMSLP Johann Helmich Roman i engelska Wikipedia Johan Helmich Roman i svenska Wikipedia Johan Helmich Roman på Youtube              Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Bonniers musiklexikon 2003 ; Wikipedia