Béla Bartók

Från: Ungern.
Född: 25 mars 1881 i Nagyszentmiklós i nuvarande Rumänien.
Död: 26 september 1945 i New York City, NY, USA.
Verksam som: tonsättare, musiker, musiketnograf.
Instrument: piano.
Musikgenre: klassisk musik.
Verk: bl.a. operan.Riddar Blåskäggs borg, balettpantomimerna Träprinsen och Den sällsamma mandarinen, pianomusik, bl.a. Mikrokosmos, samlingar för barn, orkesterverk, bl.a. Concerto, Musik för stränginstrument, slagverk och celesta, tre pianokonserter, en violinkonsert, en violakonsert (postum, bearbetad av T. Serly) och kammarmusik, bl.a. sex stråkkvartetter, trion Kontraster, sånger och folkvisearrangemang.
Aktiv: 1900-talet ; 1910-talet ; 1920-talet ; 1930-talet ; 1940-talet.

Öppnar index över Läsesalongens pressklipp i nytt fönster
Länkar till internet

En av 1900-talets mest betydande tonkonstnärer såväl i kraft av sin egen personlighet som i egenskap  av impulsgivare åt efterkommande generationer.
Väv97


Bartók hade ett brinnande intresse för speciellt ungersk folkmusik, men även för den traditionella musiken från andra länder, som Bulgarien och Rumänien. Hans verk präglas av influenser från såväl Liszt som Debussy och senare Schönberg och Stravinskij, och han knöt framgångsrikt samman moderna experimentella strömningar med olika stilar från den mer romantiska perioden – allt med folkmusiken i fokus.
BM03


.
Länkar: Béla Bartók
Länkar redigerade 2014-07-17
.
http://www.classical.net/music/comp.lst/bartok.php
Béla Bartók i Discogs Béla Bartók i IMDb Fria noter av Béla Bartók i IMSLP Béla Bartók i engelska Wikipedia Béla Bartók i svenska Wikipedia Béla Bartók på Youtube              Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Vem är vem i klassisk musik 1997 ;
Bonniers musiklexikon 2003 ; Wikipedia