Adam de la Halle

Från: Frankrike.
Född: ca 1240.
Död: ca 1286.
Verksam som: trouvère.
Musikgenre: klassisk musik.
Verk: motetter, världsliga sånger samt Robin och Marion (fr. Le jeu de Robin et de Marion) som anses vara en föregångare till den komiska operan.
Aktiv: 1200-talet.

Länkar till internet

Även kallad "puckelryggen från Arras". Adam de la Halle var trouvère, den nordfranska motsvarigheten till de provensalska diktarmusiker som kallades trubadurer. Men till skillnad från sina yrkesbröder komponerade han inte bara sångmelodier utan också motetter och andra flerstämmiga verk. Mest berömd är han dock för sin samhällskritiska fars Le Jeu de la Feuillée (Spelet i lövsalen), som anses vara det första profana skådespelet i Frankrike, och sitt herdespel Le Jeu de Robin et Marion (Spelet om Robin och Marion) skrivet på pikardisk dialekt och med talad dialog omväxlande med sånginslag.


.
Länkar: Adam de la Halle
Länkar redigerade 2018-12-12
.
Adam de la Halle i Discogs Adam de la Halle i IMDb Fria noter av Adam de la Halle i IMSLP Adam de la Halle i engelska Wikipedia Adam de la Halle i svenska Wikipedia Adam de la Halle på Youtube              Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Vem är vem i klassisk musik 1997