Confidencen / Ulriksdals Slottsteater


Öppnar index över Läsesalongens pressklipp

Confidencen, belägen i Solna, strax norr om centrala Stockholm, har en historia snarlik Drottningholms Slottsteaters. Drottning Lovisa ulrika lät bygga om ett tidigare ridhus till teater. Carl Fredrik Adelcrantz ritade en rokokosalong med tillhörande sällskapsutrymmen, som stod klar 1753, tretton år före Drottningholmsteatern. Under de följande årtiondena gavs här många föreställningar med teater, opéra comique och balett, liksom komedier och divertissementer. Efter Gustav III:s död sjönk teatern i glömska. Den återuppväcktes först år 1976 av operasångerskan Kjerstin Dellert, som alltsedan dess med stor energi drivit igenom renoveringen och ledd den musikaliska verksamheten i huset.

Denna har ägt rum på somrarna sedan 1978 och har varit mångfasseterad, och från mitten av 1980-talet omfattande, med opera, balett, kammarorkester, romansaftnar och blandade program. Operans balett har gästspelat liksom Stora Teatern i Göteborg också med balett, flera operaproduktioner har genomförts i samarbete med
Nordiskt Musikkonservatorium vars rektor Inger Wikström bidragit med två nya operor. 1985 och 1986 gavs John Gays Tiggaroperan och 1985 flera föreställningar av Cramérbaletten. Man har också givit konsertanta framföranden i kostym, t.ex. av Vivaldis Orlando Furioso. 1988 spelades Glucks Orfeus och Eurydike, 1989 Purcells The fairy queen och samma år var det urpremiär på Tillfället gör tjuven med Operans balett. 1990 gavs ett Bellmanfestspel och urpremiären på Margareta Hallins Fröken Julie. Hennes Ett drömspel kom 1992. Operahögskolan gästspelade 1991 med Trollflöjten.
OL93


.
Länkar: Confidencen
Länkar redigerade 2009-07-05
.Källa: Operalexikonet 1993