techno


Artister/Grupper: Techno
Techno är en sorts elektronisk dansmusik som framför allt utvecklats under de senaste fem åren, och är hårdare än det sena 80-talets housemusik, med vilken den lätt kan förväxlas. I typisk techno är melodier och harmonier i prin-cip bortrensade. De viktiga beståndsdelarna är dels rytm, som oftast är flimmersnabb och hetsig, dels ljuden i sig.

Det pågår en ständig tävlan bland techno-musiker att uppfinna nya ljud, som sen snabbt stjäls och införlivas i andra låtar. Technomusik är framför allt bruksmusik, gjord för att dansas till i timmar på ett stort raveparty utomhus eller på en mindre klubb, i ett stigande lyckorus orsakat av kroppens endorfiner och rytmernas suggestioskraft i samverkan. Eventuellt med hjälp av ytterligare tillsatta kemikalier.
.
Manchesterbandet 808 State, döpt efter en gammal trummaskin, hör till de första brett uppmärksammade technobanden och var tidiga med att anlita Björk som sångerska. The Prodigy är en typisk ravegrupp, men av ett mer sofistikerat slag, som även kan ha en funktion i hemmiljö. Den vildaste brukstechnon i dag kallas jungle techno och hittas på samlingar som Drum & Bass Selection. Detta är dock för inbitna fans. Det finns också en mer kommersiell sida, som föraktas av renläriga.

The Shamen är ett psykedeliskt popband som förvandlats till technogrupp, och hör till dem som mest framgångsrikt lyckats överbrygga gapet mellan techno och pop. En enklare form kallas eurotechno och består av rakt dunkande, kvinnlig refrängsång samt manlig rap. Det är dagens tuggummipop - utskälld, fabrikstillverkad och hejdlöst populär på topplistorna. 2 Unlimited är urtypen.

DN 941031/Nils Hansson

.

.
Artister/Grupper: techno
.
Angel, Dave
England
England
USA
Bandulu
England
England
Beltram, Joey
USA
The Black Dog
England
England
England
CJ Bolland
Belgien
England
USA
USA
England
Kanada
England
Frankrike
USA
England
Nordirland
Hood, Robert
USA
Ishii, Ken
Japan
England
Tyskland
USA
USA
Mills, Jeff
USA
USA
USA
µ-Ziq
England
Sverige
England
England
England
Pole (Stefan Betke)
Tyskland
Tyskland
England
Pullen, Stacey
USA
England
Slam
Skottland
Slater, Luke
England
Speedy J
Holland
Sun Electric
Tyskland
England
USA
England
England
Vogel, Cristian
England
Wink, Josh
USA
TysklandKällor: Dagens Nyheter ; AMG m.fl.