ambient techno


Artister/Grupper:Ambient techno
Ambient techno är en avläggare till techno-musiken som tappat nästan all kontakt med dansmiljön och det ständiga dunkandet. (En mellanform kallad trance techno finns dock.) Här flyter mjuka, elektroniska ljud omkring i sakta mak, utan uppenbar eller förutsägbar struktur. Gamla 70-talsnamn som Tangerine Dream, Jean-Michel Jarre och Brian Eno är lika relevanta för formen som stroboskopflimrande rave-techno. Brittiska duon The Orb var föregångare med singeln A huge evergrowing pulsating brain that rules from the centre of the underworld, ursprungligen en ommixning av en låt som inte längre går att urskilja. Den anses vara banbrytande och finns (i annan version) på gruppens debutalbum.

The Aphex Twin heter egentligen Richard James och är musikformens under-barn, en 22-årig särling som bygger all sin elektroniska utrustning själv, sällan sover och påstår sig bara ha hunnit ge ut en bråkdel av alla musik han spelat in. Han har slutat att spela live, eftersom utrustningen är för besvärlig att flytta.
Future Sound of London är en duo av aningen mer lättillgängligt snitt, som har dragit konsekvenserna av detta och valt att ge "konserter" via radio utan att lämna sin studio.
Trion Underworld är de nya gränsöverskridarna, som bygger broar mellan långsträckt mjuktechno och popmusik. Flummigt och lättillgängligt på samma gång.
Trance Europe Express är en helt omistlig introduktion på två CD plus tjock bok (del två har dessutom just kommit ut).

DN 940928

.

.
Artister/Grupper: ambient techno
.
England
England
Norge
England
England
USA
Tyskland
Orb
Orbit
England
England
Tyskland
England
USA
England
EnglandKällor: DN ; AMG