tamburin


en liten trumma med ringar fästade i träramen; den slås med fingrarna och skakas med handen; av arabiskt ursprung men känd i Europa före 1300. Upptogs i orkestern av Weber, Berlioz och andra och används i sammanhang där en exotisk klangfärg eftersträvas.
PM75


namn på tre skilda instrument och en dans:

1 baskisk trumma, fra. tambour de Basque, tambourine (jfr 2 nedan), ty. bl.a. Schellentrommel, en liten
trumma, bestående av en träring med ett enda trumskinn och besatt med små rasslande plåtskivor; skakas, slås eller gnides med tummen. Tamburin, som fanns redan under antiken, används i orkestern som pittoreskt inslag, gärna illuderande sydländska dansscener.

2 Provensalsk tamburin, fra. tambourin, tabouret, eng. tabor, ett annat slag av liten trumma, smal men hög, som i Provence ännu spelas tillsammans med pipa (galoubet) av en enda spelare; förekommer i Bizets L'Arlésienne (dansen farandole) och i Stravinskijs Petrusjka.

3 Béarnesisk tamburin, ett slags cittra, som ger blott en baskvint och vars strängar slås med en pinne till galoubet liksom ovan (2).

4 En provensalsk dans i snabb 2/4-takt till ackompanjemang av onvannämnda instrument (2); även konstnärliga efterbildningar med trummande orgelpunkt i franska musikstycken med titeln Tambourin, bl.a. av Rameau och Leclair; jfr även Kreislers Tambourin chinois, Kinesisk tamburin.
MO85.
Länkar: tamburin
Länkar redigerade 2017-07-18
.
tambourine i engelska Wikipedia tamburin i svenska Wikipedia tambourine på Youtube                Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Musikordboken 1985