hardangerfiol, hardangerfela, hardingfela


(no. hardingfela) norskt folkinstrument av violintyp men med fyra resonanssträngar förutom de vanliga fyra. Namnet efter det fylke i Norge där den används. En konsert för instrumentet har skrivits av Geirr Tveit.
PM75


hardangerfele

har(d)ingfele, hardangerfiol, en fioltyp utbildad omkring 1700 av fiolbyggare i Hardanger och vida spridd i Norge, med vars folkmusik den intimt hör samman. Instrumentet har 4 spelsträngar och fyra under gripbrädan liggande resonanssträngar av metall med varierande stämning. Det är således en kombination av violin med en eller två "förstämda" strängar och viola d'amore (som har resonanssträngar). I byggnaden avviker hardangerfelen något från den moderna violintypen och är rikt utsirad med pärlemorinläggningar. Tonen är ljus och egenartad. Typiska för spelet är dubbelgreppen (på grund av det tämligen rakskurna stallet) och rikliga ornamentala utsmyckningar. Bådadera går igen i den högre norska musiken, t.ex. hos Grieg, där hardangerfele ofta efterliknas. Johan Halvorsen har för övrigt skrivit en effektfull orkestersvit, Fossegrimen (d.v.s. Näcken), med solo för hardangerfele samt "slåtter" (danslåtar) för instrumentet.
MO85.
Länkar: hardangerfiol, hardangerfela, hardingfela
Länkar redigerade 2019-03-19
.
https://www.metmuseum.org/art/collection/search/180017840
http://www.hardangerfiddle.com/
Hardanger fiddle i engelska Wikipedia hardingfela i svenska Wikipedia hardingfela på Youtube                Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Musikordboken 1985