Paiste


Många har försökt göra efterbildningar av Zildjiancymbalen. Alla har misslyckats, men för en del år sedan kom i marknaden en i förhållande till Zildjiancymbalen prisbilligare cymbal med namnet Paiste. Dessa cymbaler har med åren blivit allt bättre, och i klanghänseende har – även i pris Paistecymbalen kommit Zildjian mycket nära, ja så nära att skilnaderna antagligen kommer att utsuddas inom en snar framtid.

Flera generationer Paiste har varit engagerade i cymbal- och gongtillverkning. Den första firman grundades av Michael M. Paiste i S:t Petersburg 1906. Efter revolutionen 1917 flyttade familjen Paiste till Tallin i Estland. I början av andra världskriget blev familjen tvungen att bryta upp igen och denna gång hamnade den i Gotenhafen (Gdynia), som då tillhörde Tyskland. Efter krigsslutet 1945 kom familjen Paiste till Schleswig-Holstein i Västtyskland och 1951 startades en fabrik i Rendsburg. Efter en rad framgångar med tillverkning och försäljning uppsattes ytterligare en fabrik 1957 i Nottwil i Schweiz.

Bröderna Robert och Toomas Paiste experimenterar med olika framställningsmetoder och vad gäller tamtam och gong är Paistefabrikaten förstklassiga och används över hela världen. Javanesiska, kinesiska och thailändska instrument av gongtyp står ur klangsynpunkt i särställning men är i dag i det närmaste omöjliga att anskaffa.

Kroumata


.
Länkar: Paiste
Länkar redigerade 2010-07-09
.Källa: Kroumata